Vinneren av 'Natur' kåret

Isabel Sancho har vunnet tredje runde av Årets fotograf 2012!
Årets Fotograf 2012 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Isabel Sanchos bilde Elephantidae har blitt kåret til vinner av naturrunden i Årets fotograf 2012.

- Det er veldig overraskende. Jeg sendte det inn litt på lykke og fromme og trodde ikke det kunne vinne. Det er jo ikke et typisk naturbilde, sier Sancho til foto.no.

Juryen, som denne gangen besto av de tre erfarne naturfotografene Carll Goodpasture, Pål Hermansen og Kai Jensen, falt imidlertid for bildet og begrunner valget slik:

"En sterk samtidserklæring om natur og miljø. Det gir en snapshot-følelse og virker autentisk. Visuelt og estetisk sett er dette dynamitt, med tett komposisjon og god bruk av farge, form og tekstur."

En uke med Cirkus Arnardo
Bildet ble tatt da Cirkus Arnardo besøkte Tøyen i Oslo i vår.

- Jeg var interessert i hvordan sirkusfolk er og fikk lov til å være i kulissene i en uke, forteller Sancho, som har jobbet som fotograf siden 2006.

Hun brukte flere dager på å oppnå tillit, før hun begynte å fotografere. Vinnerbildet er et av en serie bilder hun tok i løpet av denne uken.

- Jeg tok bildet fordi det skjedde, elefanten stoppet et øyeblikk der og tittet inn i manesjen. Jeg tenkte at det ville bli et morsomt bilde og syntes at komposisjonen stemte bra. Senere reflekterte jeg over bildet og hva det kan symbolisere, forteller hun.

Varierte motiver
202 bilder ble sendt inn til naturrunden, og juryen plukket ut 48 bilder som fikk være med videre til endelig juryering. Av disse fikk 10 bilder plassering, mens 5 bilder fikk hederlig omtale.

Juryeringen foregikk imidlertid ikke helt smertefritt. Et bredt tema la til rette for stor variasjon i de innsendte bildene, der motivene varierte fra klassiske naturbilder av vakre landskaper og skarpe makrobilder av insekter og dråper, til motiver der naturen i større grad var tolket heller enn avbildet. Nettopp dette skapte diskusjoner om hva natur egentlig er. Samtidig bemerket juryen at dette gjorde at bildene skilte seg fra andre fotokonkurranser av dette slaget.

- Det er fint å se at folk har hatt ideer som de har gjennomført. Det er ikke vanlig i naturfotokonkurranser, mener juryen, som har lagt stor vekt på originalitet og nytenkning.

Juryen oppfordrer naturfotografer til å tenke fotografi og ikke natur når de tar bilder. De anbefaler også at man gjør noe annerledes og holder seg unna klisjeene.

- Men det viktigste når du skal delta i en konkurranse er å ikke ta eller lage bilder som tilfredstiller en jury, men bilder som tilfredstiller deg selv.

Neste runde
Årets fotograf 2012 går over seks runder i hele 2012. Neste runde åpner for innsending 1.juli og temaet er reise. Juryen annonseres om kort tid.

Vinneren i denne runden får 12 poeng å ta med seg videre i resten av konkurransen, i tillegg til et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo til en verdi av 5.000 kroner. Vinneren av andreplassen, Frode Langdalen, får 10 poeng og et gavekort på 3.000 kroner.

Fjerdeplassen gikk denne gangen til Steinar Figved, som nå leder konkurransen sammenlagt. Med en andreplass i Miljø-runden, har han nå totalt 18 poeng. Sammenlagt resultatliste for 2012 kan du se her

Isabel Sanchos hjemmeside

Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Isabel  Sancho - Elephantidae
Elephantidae
Isabel Sancho
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Natur" <br>
Juryen sier: En sterk samtidserklæring om natur og miljø. Det gir en snapshot-følelse og virker autentisk. Visuelt og estetisk sett er dette dynamitt, med tett komposisjon og god bruk av farge, form og tekstur.
Frode Langdalen - Spurvugle med grankorsnebb.
Spurvugle med grankorsnebb.
Frode Langdalen
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Natur" <br>
Juryen sier: Dette er ekte natur og en unik situasjon. Et visuelt slående bilde som skiller seg ut, og som er både klassisk og uvanlig på en gang.
Jan Olav Bredesen - Blåvingen
Blåvingen
Jan Olav Bredesen
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2012 konkurransen. Tema "Natur" <br>
Juryen sier: Dette er en god ide som er bra utført, selv om den ikke er spesielt original. Vi liker mykheten og følelsen av å være sårbar.
Christine Tolpinrud - Carll Goodpasture, Pål Hermansen og Kai Jensen i gang med juryeringen
Carll Goodpasture, Pål Hermansen og Kai Jensen i gang med juryeringen
Christine Tolpinrud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Jan S.
Meget bra vinnerbilde - gratulerer Isabel! :)
29.6.2012
Torbjørn V.
Vinnerbildet er helt konge! Den mest verdige vinneren jeg har sett på lenge;-)
26.6.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu