Debutantutstiller #15

Andreas Smaaland er Interfotos debutantutstiller nummer 15. Vernissage holdes torsdag 21. oktober kl. 17-19 hos Bølgen & Moi på Briskeby
Oslogutten Andreas Smaaland (38) har bare fotografert i 2 år. Han ble arbeidsledig, kjøpte seg et kamera og "erobret" Oslos gater.

- Jeg tar bilder av folk jeg kjenner og folk jeg treffer på gaten, forteller Smaaland beskjedent til foto.no.

Debutantutstiller-juryen mener det er vanskelig å la seg imponere av portretter i dag, 170 år etter fotografiets oppfinnelse. Men Smaalands portretter imponerer, mener de, og er stolte av å lansere Smaaland før han blir oppdaget av andre.

- Andreas er en nykommer til fotografiet, men han viser en imponerende visuell forståelse for det umiddelbare i øyeblikket – uten å ty til kunstige forsterkende effekter. Han bruker gateportrettet til å gi oss skildringer av tidsidentitet snarere enn å bruke fotografiet som et redskap til å fortelle en historie. Det er dette aspektet som skiller gatefotografiet fra dokumentaren. Men i begge sjangre er forholdet mellom estetikk og den personlige situasjonsinnlevelsen like sentral. Det er bemerkelsesverdig at Andreas så tidlig i sin fotografiske løpebane evner å skildre livet i sin rastløse tilfeldighet så godt som han gjør, uttaler juryen.

Smaaland går nå andre året på Oslo Fotokunstskole. Til foto.no forteller han at han synes det var stor stas å bli plukket ut som debutantutstiller, og det har ikke satt noen demper på fremtidsplanene om å fortsette å utvikle seg som fotograf.

Formål
Interfotos debutantutstilling har som mål å presentere ferske fotografer. Separatutstillinger er en viktig mulighet for nye fotografer som ønsker oppmerksomhet rundt sitt bildespråk, tekniske løsninger og visuelle sans.

I tillegg har Interfoto som mål å fremme fotografiet som uttrykk og kunstform. Ved å eksponere fotografiene i trafikkerte kultursentra, bidrar Interfoto til å øke interessen for fotografi både som kommunikasjon og som investeringsobjekt.

Siden 2002 har Interfoto rukket å arrangere 14 debutantutstillinger samt en jubileumsutstilling. Utstillingene trekker et stort og bredt publikum, og har satt fart på karrieren til de utvalgte debutantene.

Juryen denne gangen bestod av Egil B. Nilsson og Jorunn Sjølli fra Interfoto, Tore Holter og Kristin Skåmedal fra Fotografi, Jens Blom fra Bølgen & Moi, Ingvar Moi fra Dinamo og fotograf Rolf M. Aagaard.
Andreas Smaaland -
Andreas Smaaland
Andreas Smaaland -
Andreas Smaaland
Andreas Smaaland -
Andreas Smaaland

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Carl-Erik K.
Av de mer interessante barneportrettene jeg har sett.
20.10.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu