Tekst og foto: Tomas Wikers

Tips til gatefotografering

Gatefotografi krever konsentrasjon, konstant beredskap og den rette holdningen.

Og vil du fange gatelivet, sørg for å nyte det også – lev det litt, bland deg med menneskene og møt dem. I gatefotografering vil du vanligvis blande deg med miljøet og ikke trekke for mye oppmerksomhet til deg selv.

1. Lys og skygge

Lyset er helt avgjørende i fotografering. Det beste lyset har du som regel morgen og sen ettermiddag. Kveldslys og overskyet vær gir mange og fine toner. Fotografering i sterkt sollys bør unngås dersom det ikke er et poeng i motivet (hvilket det kan være). Solstriper og skygger kan være vakre komposisjonselementer og bidra med fart og stemning. Men se opp for din egen skygge.

 

 

2. Fang bevegelsen

Et fotografi må ikke alltid være skarpt. Bilder med bevegelse får ofte et poetisk uttrykk siden ikke alle detaljer i motivet er supertydelige. Prøv å panorere på motiv som beveger seg og bruk en lang lukkertid, som 1/15 sekund. På den måten blir bakgrunnen uskarp samtidig som selve motivet blir rimelig skarpt.

 

 

3. Gatebilder finnes overalt

Et gatefotografi må ikke nødvendigvis være tatt på gata eller i et bymiljø. Små, rolige situasjoner kan oppstå hvor som helst der folk møtes – som i en park, på en café eller en frisørsalong.

 

 

4. Vær et skritt foran

Fotografi handler om å se, og for gatefotografi gjelder det å forutse øyeblikket før det faktisk skjer. Interessante situasjoner oppstår ofte plutselig og man må være forberedt. Sørg for at kameraet er innstilt på egnede verdier for lukkertid, blender, ISO og fokusering, slik at du bare kan løfte det og knipse så fort det skjer noe.

 


 

5. Utnytt bakgrunnen

Elementer i bakgrunnen bør generelt sett fjernes fra hovedmotivet. Det er sjelden vellykket når stolper, trær eller skilt vokser ut av folks hoder. Men enkelte innslag, som plakater og veggmalerier kan også passe som bakgrunn og støtte historien.

 

 

6. Ha tålmodighet

Noen ganger må man være forberedt på å vente lenge for å få et vellykket bilde. Velg deg et motiv eller et sted som har et miljø eller lys som ser ut til å ha potensiale for et vellykket bilde og vent diskret. Observer hva som skjer rundt omkring. Er du heldig oppstår det etter hvert en situasjon som er verdt ventingen.

 

 

7. Bøy deg ned

Å fotografere oppreist gir sjelden det beste perspektivet. En lav kameravinkel innebærer et bedre møte med mennesker man vil fotografere. Når man bøyer seg ned eller litt til siden får man også ofte en mer interessant komposisjon, og det er lettere å fjerne forstyrrende elementer i bakgrunnen.

 

 

8. Svart-hvitt eller farger

Fargebilder blir best når fargen er en viktig ingrediens i komposisjonen. Et svarthvitt bilde framhever innholdet og nærmest tvinger deg til å se motivet i bildet. Fotograferer du med Raw-format kan du i ettertid velge om bildet skal være i farger eller svarthvitt. Velger man det sistnevnte gjelder det å sørge for å gjøre nøyaktig jobb i det digitale mørkerommet, slik at lys, skygger, kontraster og små, fine gråtoner fremheves på riktig måte i det ferdige bildet.

 

Du er kanskje også interessert i

Inspirasjon og kunnskapsartikler

Lille og smidige Fujifilm X-T50

Lille og smidige Fujifilm X-T50

Høyoppløst bildesensor i et kompakt kamerahus. 

Les mer
OM-1 Mark II

OM-1 Mark II

OM System med sitt første flaggskipkamera under nytt navn.

Les mer
Utviklet for profesjonelle

Utviklet for profesjonelle

Vi oppsummerer hvorfor Leica SL3 er så bra for både fototografer og filmskapere.

Les mer
Fra fiskevesker til fotobagger

Fra fiskevesker til fotobagger

Billingham er synonymt med holdbarhet og stil og gir utmerket beskyttelse for kamerautstyret.

Les mer
Svart-hvitt fotografering

Svart-hvitt fotografering

Ta imponerende svart-hvitt-bilder med Canon.

Les mer
Hvilken gimbal er riktig for deg?

Hvilken gimbal er riktig for deg?

Få hjelp til å finne riktig gimbal.

Les mer