Sammen med litt ny teknologi, har det gjort at de kan spare 13kg på vekta, og ganske mange hundre tusen kroner på prisen.
Faktisk er den nye RF 1200mm f/8L IS USM et overraskende «normalt» objektiv, hvis man kan si det som slike brennvidder. Det er konstruert som de andre lange telene fra Canon. Med en vekt på 3340g er den bare marginalt tyngre enn RF 800mm f/5.6, som vi kommer tilbake til lenger ned, og mer enn ett kilo lettere enn EF 800mm f/5.6L. Det gjør objektivet langt mer håndterbart enn man skulle tro på en så svær kanon.
Minste fokusavstand er redusert til 4,3m, som gir en forstørrelse på 0,29x. Det er kanskje ikke så ofte man trenger den korte avstanden, men med så lang brennvidde, vil man fort kunne oppleve at atmosfæriske forstyrrelser ødelegge for skarpheten på lange fokusavstander, så best resultat får du nok hvis du bruker objektivet til å få større forstørrelser enn på kortere brennvidder, heller enn ved å fotografere ting som er enda lengre unna.
Bildestabilisatoren skal kunne kompensere for inntil 4 trinn. Det er mindre enn vi har sett på kortere objektiver, og skyldes helt sikkert at det er vanskeligere å lage effektive stabilisatorer jo lengre brennvidden er. Alle bevegelser blir forstørret mer, og må kompenseres mer.
Så kan man spørre hvorfor man ikke heller kan kjøpe en RF 600mm f/4L og en 2x telekonverter. Det er to grunner til det. Det ene er at en 2x telekonverter reduserer bildekvaliteten noe, så det blir ikke like bra. Det andre er at også RF 1200mm f/8L kan ta telekonverter, så du kan få 1680mm f/11 med 1.4x telekonverter eller 2400mm f/16 med 2x. Med en slik på kan du også blende ned til f/91. Jeg ser for meg interessante motiver man kan fange med 2400mm f/91. Men man må kanskje kompensere for kontinentaldrift hvis man skal bruke det på lange fokusavstander.
Objektivet får en veiledende pris på nesten en million kroner mindre enn forgjengeren. Da lander den på 259 999.