Dette innlegget tilhører DENNE tråden.
+/-
Bjørn E.
1
Egil J skrev:
Det er dette jeg mener er problemet. Et engineeringdrevet kamera (eller det jeg vil kalle overengineeret kamera) ville gjøre akkurat dette.

"Vi har en EVF, der man har mulighet til å putte all den informasjon som er mulig. Så lar vi brukeren kunne konfigurere den. Genialt!!". Dette vil gi et brukergrensesnitt som er totalt hinsides all brukervennlighet.
Hvor skal man da stoppe, GPS-koordinater, kart, temperatur, fargevalg, histogram?

Når noen sier til meg "Jeg vil at brukeren skal ha et fleksibelt brukergrensesnitt", så trykker jeg på de alle røde knappene jeg finner. Et fleksibelt grensesnitt kan fort bli et ubrukelig grensesnitt. En bruker vil ha et funksjonelt grensesnitt, der det ikke er mer informasjon enn det som absolutt trengs for å løse oppgaven.


Fleksibelt grensesnitt, my ass! Vi snakker blender, eksponeringstid, iso og fokus. Det er alt, og alle noenlunde oppegående fotointeresserte vet hvilken impact disse 4 mekanismene har. Når man forstår dette, forstår man at det er Leica som gjelder. Eller Nikon/Canon dersom man fotograferer action.
Tips en venn
#1
#1
Magnar W. F.
For action skal autofokus konfigureres, og her finner vi en del ikke akkurat selvforklarende menyvalg ...
Bjørn E.
Magnar W. F skrev:
For action skal autofokus konfigureres, og her finner vi en del ikke akkurat selvforklarende menyvalg ...


Helt enig, 10 minutter er en god investering, og nok.
Magnar W. F.
Og en halvtime, velvilje, med litt repetisjon, så burde hele menyen være rimelig bra tilgjengelig for de fleste av dagens komplekse kameraer.
Egil J.
1
Jeg har brukt mye tid til å forstå autofokusen til mine Nikon-kamera (D4, D500 og D810). De fleste av valgene er tilgjengelig via gitargrep på selve kameraet, resten er tilgjengelig i en meny, som er relativt lett å finne. Ikke så ille.

Utfordringen med Nikons autofokussystem, er at man må forstå hvordan de virker for å kunne bruke dem skikkelig. Forstår man ikke hvordan kameraet tenker i de forskjellige autofokusmodus, så vil man ikke klare å utnytte disse. Finnes sikkert de som klarer dette på strak arm, men siden jeg ikke er medlem av mensa, er jeg redd at jeg ikke tilhører disse.

Men Nikon har vært så smart at de har laget en egen manual for actionfotografer, med bildeeksempler etc. Denne er et absolutt must for de som skal benytte autofokusen. Den er faktisk ganske god.

Denne manualen er gjemt på nedlastningssidene til D5 og D500. D5, D500 og D850 har samme autofokussystem. Men denne manualen ligger ikke på D850 sine nedlastningssider. Så eiere av D850 vil nemlig ha store problemer med å utnytte autofokusen til sitt kamera.

Her er så ett av problemene som jeg av og til har opplevd med Nikon. Det virker som om høyrehanda gjør godt arbeid, mens venstrehånda nærmest saboterer for den høyre. Hvilken idiot hos Nikon har bestemt at denne manualen ikke skulle tilpasses til Nikon D850 (som ikke ville ta så mange timer)? Så burde den vært lettere tilgjengelig. Burde også være en notis med i esken at denne manualen kan lastes ned fra den gitte URL.
Lasse S.
bilde
Magnar W. F skrev:
For action skal autofokus konfigureres, og her finner vi en del ikke akkurat selvforklarende menyvalg ...


Tatt i helga. Manuell fokus, 250mm på blender 2,0, OVF og markedets tregeste kamera(?), Sigma SD14 (4,6 megapixler).
Magnar W. F.
2
bilde
Lasse S skrev:


Tatt i helga. Manuell fokus, 250mm på blender 2,0, OVF og markedets tregeste kamera(?), Sigma SD14 (4,6 megapixler).


Det smaker jo fart og trøkk av denne sand-raceren! Ikke noe å si på fokus heller!

Jeg har selv erfaring med at god kamerateknikk kan gjøre underverk med "dårlig" autofokus - hvordan man holder kameraet, og hvordan man følger motiver i bevegelse. Dette alene kan doble antall skarpe bilder. I tillegg sørger man naturligvis for optimal innstilling av autofokus med dagens komplekse kameraer, noe som man bare må lese seg til/søke seg fram til på nett, og teste ut selv.

Bildet av denne "barte-krykkja" er tatt med 100-400 mm zooom + 1,4x teleconverter = 560 mm f:8, med speilløst, som sies å ikke duge bra til action. ;-)

Åpne uskalert versjon i eget vindu