Dette innlegget tilhører DENNE tråden.
+/-
Egil J.
1
Det er der jeg er uenig med deg, Geir. Må man lese manualen for å kunne bruke et systemkamera (noe jeg tror de aller færreste gjør)? Mange manualer er dessuten så dårlig pedagogisk, at den knapt er lesbar. Og når man møter et problem (ref det vi gjorde), så er dette glemt. Skal man stille som krav at de som bruker et kamera, også må ha fotografisk hukommelse?

Hva med å stille spørsmålet om hvorfor Apple tjener penger? Hvor mange har lest manualen til sin iPhone? Den mest komplekse kommunikasjonsenheten i universet (i alle fall som vi kjenner det) som er tilgjengelig for allmuen, leveres uten manual!!!!

Vi som leser dette forumet "foto.no/forum/fotoutstyr/digitalkamera" er vel så langt unna de ordinære kamerabrukere som det er mulig å komme? Jeg tror på ingen måte at vi er representative. Kanskje de aller beste fotografene vil gi opp, på grunn av at kameraene er blitt umulig å bruke?
Tips en venn
#1
#1
Geir B.
Hei Egil,

Jeg tror vi egentlig er enige her. Ideelt sett burde det ikke være nødvendig å lese en manual. Apple legger nok mer vekt på intuitivt bruker-grensesnitt enn de fleste. F.eks. det å bruke fingrene til å zoome inn og ut. En kollega av meg så noen ungdommer som kikket inn gjennom et utstillingsvindu. De myste og prøvde å se hva som var innenfor. En av dem brukte fingrene på vindusglasset for å zoome inn. Den fingerbevegelsen er blitt "second nature" for mange av oss. Meny-systemet på Fuji-X er ganske komplekst, men hvis man leter rundt og graver dypt, så finner man jo frem til slutt. Problemet er at det kan finnes funksjonalitet som man ikke er klar over eksisterer. Hvis man ikke har brukt speilløst før så vet man kanskje ikke at en slik instilling finnes. Man bare ser at OVF eller LCD-skjermen er håpløst mørk, og så avskriver man hele systemet med at "dette er helt ubrukelig". Så da er det kanskje en idé å enten google litt eller lese manualen for å finne ut hva som er mulig å få til med kameraet. Jeg har vel aldri lest en brukermanual fra perm til perm, men det hender jeg tar en kikk og blar/scroller litt gjennom for å se hvilke funksjoner som finnes.

MVH

Geir
Egil J.
I det caset jeg refererte til, så vil jeg betrakte det som en bug eller dårlig håndverk fra Fujis side. En ting var at søkeren var mørk, vi fant jo ut at dette skyltes EVF. Men det som var kritisk, var at vi ikke fant ut av det, det var gjemt for langt ned i menyen. Det var ikke intuitivt å finne det ut i manualen heller. Selvfølgelig googlet jeg også, men det var ikke så mange treff på dette kameraet.

Det å få slike problem i felt, er noe annet enn å leke seg i sofaen. Stresset gjør at jeg absolutt sliter med å finne ut av ting. Og jeg vil tro at dette ikke bare gjelder meg. Kameraet kommer i veien mellom deg og motivet.

Er valget for dette plassert på en ikke-intuitiv plass, så er det fare for at man ikke finner det neste gang heller (hvis man benytter kameraet i studio noen få ganger i året).

Selv ville jeg ha laget en egen profil for studio (det har jeg på mine Nikon), der jeg har tunet kameraet til dette bruket. Det har spart meg for mange problemer. Men er man ikke så flink å lese manualer, så får man heller ikke til å lage profiler.

Personlig synes jeg eneste løsning er å knytte denne til blitssynkhastighet (ref min post nedenfor).

Jeg vil tro at hvis en person får for mange slike opplevelser med sitt kamera, så vil vedkommende miste tilliten til det, og bytte system. Hadde det funnet et bedre alternativ til mitt speilløse system, så hadde jeg faktisk byttet, rene og alene for et totalt idiotisk menysystem, som jeg tror aldri har vært i nærheten av en brukbarhetslab. Ellers er systemet utmerket.
Geir B.
1
Hei Egil,

Jeg skjønner din frustrasjon veldig godt. Dette er den typen stress du absolutt vil helst unngå når du er ute på oppdrag. Jeg er enig i at Fujifilms menysystem ikke er intuitivt. Dette med EVF/LCD burde det kanskje ha vært en dedikert liten bryter for. Fuji er jo kjent for å ha mange brytere og knapper for lett tilgang til mye brukte funksjoner. Og det vi snakker om her er vel faktisk viktig nok til å rettferdiggjøre en egen knapp. Da ville man jo også mye lettere finne ut at denne muligheten finnes. Hvis man må programmere en tast for å ha denne funksjonen, da må du både vite at funksjonen finnes og så må du finne ut hvordan du programmerer knapper.

MVH

Geir
Åpne uskalert versjon i eget vindu