Marthe N.
Kan noen hjelpe meg? Nevøen min fikk tak i min speilrefleks og dro den auto fokus ringen hardt rundt slik at den ble ødelagt. Fokuserer ikke automatisk, må nå gjøres manuelt. Noen som har erfaring? Eller vet sånn ca hvor mye det vil koste meg å fikse? Bedre å kjøpe nytt kanskje.. Uansett tusen takk for all hjelp! Mvh desperat..
Nøkkelord:
#1
#1
Lasse B.
Hva slags objektiv er det?
#2
#2
Tor Einar K.
1
Jeg har hatt to objektiv på verksted, fokusmotor og tubus. Begge gangene røyk det på drøyt kr 7000,-.
#3
#3
Runar G.
1
Det er nok like greit å kjøpe et nytt objektiv, reperasjon vil nok bli dyrere enn et nytt objektiv. Men selve jobben trenger ikke være vanskelig hvis du tør å skru litt selv. Finnes en del guider på youtube som viser fremgangsmåten.

Dette er selvfølgelig basert på antagelsen av at dette er et rimelig objektiv, som har en fokusring som beveger seg under autofokus. Slik at den har motstand når objektivet står i Autofokus.
Et objektiv med det som kalles FTM (full time manual) ville nok ikke tatt skade av dette.
Geir B.
Hei Runar,

Denne tråden interesserer meg fordi jeg har to Nikkor-objektiver som ikke virker som de skal:

70-300 mm. Her er det noe som har falt fra hverandre inne i objektivet. Det er umulig å fokusere, enten det er AF eller MF. Det virker som koblingen mellom fokusringen og noe inne i objektivet har falt bort. Det skrangler litt inni der hvis jeg rister på objektivet. Jeg er ganske keen på å prøve å fikse det selv. Ikke redd for å skru litt.

16-35 mm f/4. Et skarpt og flott objektiv jeg tok mange fine bilder med på Nikon D700. Men så, plutselig, blir bildene uskarpe i venstre halvdel av bildet. Antagelig har objektivet fått seg en trøkk og noen elementer har forskjøvet seg litt. Kunne vært morsomt å prøve å fikse selv. Hvis rep.på verksted koster 7000 kan man nesten like gjerne kjøpe nytt.

MVH

Geir
Tor Einar K.
Jeg har alltid vært tilhenger av å fikse ting som går i stykker, det er miljøvennlig.
Men min erfaring er dessverre at det må være svært dyr optikk for at det skal være lønnsomt. Jeg hadde en 28-70 med defekt autofokus(et velkjent problem på tidlige AF-S). Jeg leverte det inn og spesifiserte skriftelig i orderen at hele objektivet måtte sjekkes da det skulle selges. Fokusmotor ble byttet for kr 7000,-. Etter noen månder merket ny eier at fokus fusket og jeg røyk på ytterligere et par tusenlapper da det viste seg at flexene(ledniger til motor) også måtte byttes. Objektivet fungerer, men kameraten min som kjøpte det er fremdeles ikke helt fornøyd med fokusen.

Jeg sitter idag med en 14-24f2.8 hvor zoomringen sitter fast i videste enden etter at jeg slo noen skikkelige kollbøtter ned en sanddyne i Sahara. Den velger jeg å bruke som fast 14mm da jeg har lært at reperasjon er dyrt og man er ikke gitt et perfekt resultat. Kjøper man nytt er det 5 års reklamasjonsrett, på reperasjon er det 3 måneder begrenset reklamasjon.

Edit:
Det andre objektivet jeg hadde på service var nettopp en 16-35f4. Den ble kjøpt brukt her på dotten og hadde den uskarpheten du beskriver. Etter en del at og frem med selger ble ble vi enig i å dele repkostnaden. Skjev tubus ble byttet for kr 7000,-. Jeg vil tro at du får en drøy jobb med å rette inn alle elementene uten spesielt måleutstyr. Objektivet er velfungerende i dag, men totalprisen endte opp hårfint under nypris...
Geir B.
Hei Tor-Einar,

Du bekrefter mistanken om at rep. koster omtrent det samme som å kjøpe nytt og med mye kortere garanti. Da blir det enten å prøve å fikse det selv eller å kjøpe nytt.
16-35 f/4 er et veldig bra objektiv og mer anvendelig enn 14-24 f/2.8. Hvis jeg vil ha ultra-ultra-vidvinkel blir det vel en Irix 11 mm.

MVH

Geir
Tor Einar K.
Ja 16-35f4 er veldig bra og har klare fordeler ved bruk av filter.
Jeg foretrekker også 17-35f2.8 foran 14-24f2.8 i motlys. Men førstnevnte har også det samme problemet med fokus motor.
Bjørn P.
Reparasjonene som du beskriver her høres kompliserte ut og da er det ikke rart at det blir ekstremt dyrt. Jeg har fått byttet zoom-mekanismen i et Nikon 28-70/3.5-4.5 for ca. 1500kr og fokusbryteren på AF-Nikkor 80-200/2.8 for ca. 2000kr. Nyprisen for sistnevnte objektiv er rundt 10.000,-
Tor Einar K.
Ja jeg vil tro at arbeidet med full demontering samt innretting av elementene i etterkant
er det som drar opp prisen. Ved feks bytte av skadet frontelement vil det være delekostnaden som er størst.
Åpne uskalert versjon i eget vindu