Anders N.
Tar menn og kvinner forskjellige aktfoto? Dvs. er det forskjeller/tendenser i aktfoto avhengig av fotografens kjønn? (Jeg tenker her på aktfoto i kategorien "fine art", ikke boudoir eller erotisk). I tilfelle: hvorfor? Er det noen hensikt å ha som målsetning å forsøke å motvirke eller undertrykke en slik forskjell, om den da finnes?
Jeg spør fordi jeg går svanger med et prosjekt, og som vil bli absolutt første gangen jeg prøver noe som helst i denne sjangeren. Tenker at det kan være greit med litt egen bevissthet rundt et slikt prosjekt, og hva jeg selv vil tenke, velge og prioritere når jeg står der og skal lage et foto.
#1
#1
Magnar W. F.
Har du undersøkt dette selv? Det finnes utallige fotografer som jobber med akt og mange har nok album på nett.

Ut fra kunnskaper om andre fotografiske sjangere vil jeg tro at fotografisk stil varierer mer enn et eventuelt skillet mellom kjønn på fotografer. Det samme gjelder f.eks. for motefotogafering.
Anders N.
Hei, takk for svar. Nei, jeg har ikke gjort noen større systematisk undersøkelse selv. Og jeg har nok tenkt tanken at individuelle forskjeller her, som i de fleste andre sammenhenger, er større enn kjønnsbetingede forskjeller.
Men det forekommer meg at sjangeren aktfoto i seg selv er så tett koblet til kjønn, at om det er noe område hvor en evt. systematisk kjønnsbetinget forskjell hos fotografene skulle komme til uttrykk, så vil det være her.
Magnar W. F.
Modellen er bare et motiv, og fotografer av begge kjønn fotograferer jo begge kjønn. Jeg har vanskelig for å se hvordan nakne kropper skulle skille seg vesentlig fra andre motiver i så måte. Og skulle du gå ut fra kritikker av slike bilder, vil det trolig være langt mer avgjørende hvilket perspektiv bildene kritiseres ut fra enn hvem fotografen er.
#2
#2
Thomas W.
1
Jeg tenker ikke at menn og kvinner lager forskjellige aktfoto bare på grunn av kjønn.
Hvis vi ser bort fra det tekniske er et bilde, eller bedre å lage et bilde, avhengig av intensjon av fotografen og kulturell/sosial bakgrunn. Dette mener at å ta en aktfoto (eller også hver annet motiv) er mye mer avhengig av fotografenes sikt til verden en av egen kjønn. Naturligvis er oppfostring (håpe dette er riktig ord?) av barn også i dag kjønnsavhengig i mange områder men likevel tror jeg ikke at de er mulig å finne/identifiziere en kvinnelig eller mannslig „del“ I en bilde. På slutten er det bare betrakter som leger noen budskap/verdi/info i et bilde helt uavhengig av fotografens intensjon eller kjønn.

Hilsen
Thomas
http://taggar.foto.no
#3
#3
Tor Einar K.
3
bildeAv de aktfotografene jeg kjenner er det ingen forskjell på tilnærming og resultat basert på kjønn.

Men følger man diverse grupper på Facebook ser man at det er mange "mannfolk med kamera" som tar bilder jeg ikke klassifiserer som aktfoto.
Andre K.
1
Er vel "mannfolka med kamera" som ødelegger litt for de som driver med dette. Mye av de bildene der hadde ikke passet i et dårlig glanset voksenblad en gang.
Blir vel nesten #meetoo utav mye som skjer på de gruppene på facebook desverre.
Åpne uskalert versjon i eget vindu