+/- Denne tråden dreier seg om nyhetsartikkelen Elektroniske lukkere får problemer med LED-lys:
Hvis du har et speilløst kompakt-kamera og vil fotografere med elektronisk lukker, må du være obs på hvilke lyskilder du har i rommet. Du kan få bildene mer eller mindre ødelagt av mørke striper.
Miroslaw O.
der er sammenheng mellom strøm frekfens (50Hz) og lukker tid som enten er multiplication av frekvense (1/100, 1/200) eller er inni mellom (1/125, 1/250).

miroko
#1
#1
Magnar W. F.
2
Problemer? I så fall kan man bruke den mekaniske lukkeren, eller ta et par testbilder og finne en lukkertid som fungerer i forhold til frekvensen for belysningen i rommet. Flere kameraer med elektronisk lukker har også en "anti flicker"-innstilling, hvor lukkeren synkroniseres automatisk med frekvensen til led-lysene. Det handler i all hovedsak om å kjenne kameraet sitt.
Lasse S.
Jeg har sett bilder som er ødelagt av dette problemet. Øyeblikksbilder med fine situasjoner. Da er det ikke bare å avfeie problemet med at det er mulig å unngå ved tester og justeringer.
Magnar W. F.
Hvorfor ikke stille om kameraet litt? Jeg har sett bilder blitt ødelagt av mye annet, som feil fokus, bevegelsesuskarphet, feileksponering, m.m.

Hvorfor bruke den elektroniske lukkeren dersom man VET at det ikke funker så bra? Et par kjappe testeksponeringen forteller jo klart og tydelig hvordan det ligger an!
Lasse S.
Hvor mange vet om denne bi(d)effekten ved elektronisk lukker? En venn av meg tok konsertbilder hvor mange ble fine, men ett av de beste ble ødelagt av denne effekten. Mange kjører også med blenderforvalgsauto og ender opp med en vanskelig lukkertid en gang i blant.
Magnar W. F.
1
Dette er omtalt svært bredt og vidt på nettet, og det står også omtalt i bruksanvisningen til kameraene.
Lasse S.
Helge B.
1
Jepp, akkurat som med det meste annet. Det svarer seg å lese bruksanvisningen og lære kameraet å kjenne. Skal man ta bilder inne under krevende forhold bør man stille inn kameraet etter dette. Jeg føler egentlig at dette ikke er vanskeligere enn å stille lukker og blender, og kanskje enda enklere enn det var å stille om til speillås på mitt forrige Canon :-) Og for min type fotografering er det oftere jeg fikk bruk for speillås enn antiflickr funksjon, eller slå over fra elektronisk lukker.

Men som ved så mange andre tråder, særlig fredagstråder, så er det slik at om man vil ha det til å bli et problem så blir det et problem :-)
Lasse S.
Jeg burde egentlig ikke bruke energi på å kommentere slike innlegg, men man bør ta høyde for at ikke alle er like drevne med sitt kamera. Led-lys er den dominerende lyskilden i de fleste hjem så det kan neppe kalles vanskelige forhold. Når folk bruker kameraet sitt i stille-modus og A og får ødelagt et bilde, er det et problem for dem. Dette skjer sikkert ikke så ofte, men når det skjer er det ergerlig.
Helge B.
Hehe, men du gjør det likevel :-)

Hva pleier du å gjøre når du fotograferer inne med eksterne lyskilder i forhold til ute med naturlig lys?
Lasse S.
Jeg justerer hvitbalansen.
Helge B.
Og hvordan utfører du den handlingen og hvorfor ?
Lasse S.
?...
Jeg bruker alltid manuell hvitbalanse fordi mine kameraer ikke er gode på AWB. Hva er det du prøver å få sagt nå? Kom til saken... jeg regner med du vet hvordan man stiller hvitbalanse?
Helge B.
Det jeg vil frem til er at du på bakgrunn av situasjonen du skal fotografere under gjør en del valg.
Og for å gjøre disse valgene utfører du en handling.
Derfor blir det ikke vanskeligere å utføre valg/handling ut fra "problemet" artikkelen forsøker å gjøre det til. Det tar omtrent 10 sekunder eller to trykk.
Lasse S.
For de fleste er dette en mystisk greie som man ikke har hørt om og som plutselig ødelegger et bilde tatt under forhold man har fotografert under mange ganger tidligere uten problemer. Det er ikke så lett å ta høyde for slikt på forhånd.
Det er altså ikke et stort problem, det er ikke et forsøk fra meg på å disse speilløst, men det er kjedelig for den som får ødelagt et bilde.
Det er en ting det er fornuftig å nevne på et forum som dette og som ikke fortjener å bli avfeid fordi man har et kamera med denne svakheten selv.
Magnar W. F.
1
Hvem har avfeid dette som et faktum her?

Ser tvert imot at det har kommet god informasjon og konstruktive forslag.

Prøv forresten å kjøre lydløst med en speilrefleks ... elektronisk lukker har sine klare fordeler også.
Lasse S.
Det er ikke avfeid som et faktum, men som et problem. Jeg har prøvd å si det flere ganger, men når ikke frem.
Av og til forekommer svarene fra speilløsentusiastene meg forbausende ureflekterte, men det ligger vel i sakens natur. ;)
Helge B.
Jeg ser at det kan være en aha opplevelse for dem som aldri leser brukerveiledningen eller annet fotorelaterte journalistikk. Og det var ikke intensjonen å avfeie at man faktisk må foreta en innstilling når man skal fotografere LED belysning.

Poenget mitt var faktisk at det ikke er vanskeligere enn å stille blender, lukker, ISO eller hvitbalanse under forskjellige forhold. Og som Magnar sier, så har man faktisk et valg her, om man vil kjøre lydløst eller ikke.

Artikkelen kan få det til å virke som en ulempe med elektronisk lukker. Etter min mening over flere års bruk, er at det ikke er et problem. Tror ikke jeg kan finne et eneste bilde som er ødelagt av slikt.
Og mitt forsøk på å sidestille det med vibrasjonene et speil kan gi, var for å tydeliggjøre at det også fort kan bli en svakhet.
Lasse S.
Jeg har gitt deg rett i at det er enkelt å løse når man er klar over det og selvfølgelig er ikke elektronisk lukker en uting pga. dette. Jeg har heller ikke hatt noen uhell med dette selv, men har som sagt sett det hos andre. Verre er det ikke.
Lasse S.
For ordens skyld: Jeg har 5 digitalekameraer (av litt eldre dato) jeg bruker jevnlig. To speilløse systemkameraer, to slr og et "kompakt" med fast brennvidde. De speilløse bruker jeg vanligvis på stativ og/eller når jeg har behov for eksakt manuell fokus. SLR blir brukt til det meste ellers fordi de har bedre søker og er mer responsive. Når jeg trenger høyest mulig teknisk kvalitet bruker jeg "kompakt'en".
Jeg har altså litt kjennskap til de forskjellige typene og bruken av dem.
#2
#2
Helge B.
Jeg har sett flotte bilder som er blitt ødelagt av at speilet i en speilrefleks skaper vibrasjoner. Det er bare å bruke speillås, men man kan selvfølgelig ikke bare avfeie problemet selv om det kan løses :-)

Akkurat slik blir det i dette tilfellet også. Det kan enkelt løses, men selvfølgelig skal man ikke avfeie at noen kan få problemer med dette.
Tor Einar K.
3
Tullete innlegg.
Fotografering i LED lys vil være noe de fleste gjør hele tiden.
Vibrasjoner fra lukker og speil vil det bare være et mindretall som må ta hensyn til under helt spesielle opptaksforhold. Det er også svært få som skriver ut så store utskrifter at disse vibrasjonene utgjør noen forskjell.
Lasse S.
#3
#3
Kjartan N.
1
Nå blir dette en ny diskusjon mellom speilrefleks og speilløst :)
Helge B.
Helt sikkert, og det er jo fredag. Derfor kunne jeg ikke dy meg med et ironisk svar :-)
Lasse S.
1
Virker som fredag er en dag man skal unngå seriøse innlegg her...
Magnar W. F.
Hva med speilreflekser i Live View-modus?
#4
#4
Thomas W.

Miroslaw har rett at dette henger sammen med frekvens men hva jeg ikke har hørt før at LED lys skal skape problemer. Så vidt jeg vet fungerer LED med likespenning og denne som er i salg i dag skal har godkjenning at de ikke skal lage noen problemer.
Hilsen
Thomas
Bjørn E.
1
Desverre, led lys skrues av og på for å spare strøm og selve led dioden for oppvarming. Det er kun et spørsmål om frekvens og av og på tid.

Gamle led pærer var veldig mye avskrudd nyere led lamper har betydelig høyere frekvens og skulle i prinsippet være ganske safe. Jeg har syklet bak biler med et GoPro kamera og da ser man tydelig på filmen at led baklys blafrer.

For meg ser det egentlig ut som om eksempel bildet er fra lysrør som er koblet til de forskjellige fasene i en trefase installasjon. Led lys er enten av eller på, null etterglød!
#5
#5
malc b.
Jeg er heldig...trenger ikke å bruke ES på min Fuji X-T2 da den har 4 lydnivåer for den vanlige mekaniske shutteren. Et av nivåene er 'Off/Av'
Ronny R.
1
Oi, kan man slå av lyden den mekaniske lukkeren lager... innebygget lydfelle i kamera da?
Trodde lydnivå innstilling var for den elektroniske lukkeren....
malc b.
Gjelder den mekaniske...
Runar G.
2
Men er vel vanskelig å skru av lyden på en enhet som beveger seg, uten å faktisk hindre at den beveger seg?
Audun S.
Ingen forskjell i lukkerlyden fra den mekaniske lukkeren i min X-T10 enten lyden OFF eller på Max. Men nå er jo ikke lukkerlyden sælig merkbar.
Denne innstillingen i 3 nivå + OFF er nok for elektronisk lukker.
#6
#6
Chr. G.
Artikkelen kom som bestilt - opplevde dette med mitt relativt nyervervede X-Pro2 (forøvrig verdens beste kamera) og må medgi at jeg stusset en tanke. Nu går alt så meget bedre, og det uten å ha brukt tid på å finne ut av dette selv - men antagelsen lå nok på bordert.
Åpne uskalert versjon i eget vindu