Fargesterkt på Saga

Claire Rosen ville skape en optisk illusjon med sine bilder av fugler foran fargesterke tapeter. Denne sommeren stilles de ut på Saga.
Eksotiske fugler poserende foran mønstrete vintage-tapeter skaper et fargesterkt innslag på Inderøy i Nord-Trøndelag denne sommeren. De neste ukene vises Claire Rosens serie Birds of a Feather i galleriet på Saga senter for fotografi.

- Vi prøver å ha en utstilling hver sommer, sier Elisabeth N. Aanes, som driver senteret og kuraterer utstillingene.

Fargesterkt og nøye planlagt
Fjorårets utstilling fokuserte på månen og besto blant annet av Stig Marlon Westons kameraløse svart/hvitt-fotografi der månen var eneste lyskilde. Årets utstilling står i sterk kontrast.

- Bildene i Birds of a Feather er fargesterke, veldig komponert og nøye planlagt, forteller hun om den amerikanske fotografens bilder.

Rosen har de siste årene høstet flere priser for sitt arbeid og driver både som kunstfotograf og med kommersielt arbeid. Dette prosjektet ble til da hun var på jakt etter en tropisk fugl av typen tukaner i forbindelse med et oppdrag. Da hun til slutt fant en i en dyrebutikk i New Jersey, ble hun fascinert av de andre fuglene som var der.

- Jeg følte meg trukket til de andre fuglene, med klørne og nebbene, og fargene og fjærene, de så ut som dinosaurer, forteller hun til foto.no.

Ville skape en optisk illusjon
Hun ba om å få komme tilbake til butikken for å fotografere fuglene. Alle bildene ble fotografert på samme sted i løpet av en lang dag. Rosen satte opp et provisorisk portrettstudio i butikken med forskjellige tapetprøver som bakgrunn.

- Målet var å matche tapeten med fuglenes farger, for å skape en slags optisk illusjon og få fuglene til å bli en del av bakgrunnen.

Ble selvbevisste og nervøse
Men det var ikke bare lett å fotografere viltre og ikke alltid vingeklippede fugler som gjerne fløy sin vei.

- Du må ha alt klart og være tålmodig. Du må ha god oversikt og være klar når noe skjer, og håpe at du klarer å fange det rette øyeblikket, forteller hun og legger til at fuglene reagerte forskjellig på opptaket.

- Noen syns det var ok, noen ser ganske selvbevisste ut, mens andre ble nervøse på grunn av lysene. Da sluttet jeg å fotografere dem, for jeg vil ikke stresse dyrene jeg jobber med.

Totalt fotograferte hun nærmere 40 fugler fra undulater til sjeldnere arter som papegøyearten hyasintara. 24 av disse bildene er altså utstilt på Saga i sommer.

Utstillingen åpner 26. juni og henger frem til 20. august. Mer info på sagainderoy.com
Claire Rosen -
Claire Rosen
Fra serien Birds of a Feather
Claire Rosen -
Claire Rosen
Fra serien Birds of a Feather

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu