Vinneren av 'Fritt' kåret

Kjell Harangen fra Svarstad har gått til topps i førsterunden av Fotografen 2014.
Fotografen 2014 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Med et bilde av armene til et menneske stikkende opp av et hull i bakken, har Kjell Harangen vunnet første runde av Fotografen 2014. Temaet var fritt. Juryen besto av Britta K. Bergersen fra Cyan :galleri, Gitte Paulsbo fra Cyan :studio og Christine Tolpinrud, redaksjonsleder foto.no. Dette sier de om vinnerbildet:

"Dette er et bilde som passer perfekt inn i en fritt-kategori. Det er veldig bra gjennomført med gode farger og en fin dushet i bildet. Bildet er iscenesatt og viser at fotograf hadde en tanke eller ide før han trykket på utløser. Det er også et bilde som fungerer veldig bra uten tittel (som legger føringer på betrakter). Nå er bildet åpent for tolkning og at betrakter kan putte sine egne ting inn i bildet."

Overrasket fotograf

Kjell Harangen er veldig overrasket over å ha vunnet den første runden.

- Jeg har ingen erfaring med oppmerksomhet fra juryer, og sender sjeldent bilder til konkurranser. Man må vel treffe juryen med budskapet, noe som jeg tydeligvis har lykkes med denne gangen da. Nå blir det spennende å se hva som skjer videre.

Vinnerbildet er fotografert på Vestlandet for noen år tilbake under en fotoseanse med en kamerat.

- Det var lokaliteter som innbød til litt “eksperimentering”. Man kan vel si det slik at selve stedet påvirket og inspirerte til valget av motiv(er) som det ble jobbet med der og da.

Han er en fotograf som liker å fotografere sakte, og bruker innimellom sin gamle og enkle Hasselblad C/M 501 med 80 mm normalobjektiv. Det var dette kameraet han brukte til å fotografere denne rundens vinnerbilde.

Iscenesettelse
263 fotografer deltok i den første runden av årets konkurranse. Juryen var spesielt godt fornøyd med alle fotografene som hadde iscenesatt sine fotografier.

- Dette viser at man har en tanke, og ikke bare retter kameraet mot et tilfeldig motiv og knipser, sier Christine Tolpinrud.

Britta K. Bergersen mener det er veldig mange som har gjort dette bra, men at de mangler en liten ting for at de skal nå høyere opp i konkurransen.

- Det kan være uttrykket på den som er fotografert, kommunikasjon mellom objekter i bildet, ikke god nok teknikk eller at komposisjonen ikke sitter godt nok.

Tittel på bilde
Titler er noe juryen mener er en stor utfordring for mange. Dette er også noe som har gått igjen helt siden foto.no startet konkurransen i sin nåværende form.

- En tittel skal tilføre bildet noe. Det skal ikke gjenta det man allerede ser. I veldig mange tilfeller er det bedre å ikke ha noen tittel på bildet.

Premier
Kjell Harangen får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter hos Japan Photo verdt 5000 kroner. Tina Signesdottir Hult kom på andreplass og får 10 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 3000 kroner.

Neste runde av Fotografen 2014 åpner for innsending 15. mars. Da skal vi ha en serie og temaet er alderdom.

Mer informasjon om konkurransen her

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.
Kjell Harangen -
Kjell Harangen
1. plass (12 poeng) i årets fotograf 2014 konkurransen. Tema "Fritt" <br>
Juryen sier: Dette er et bilde som passer perfekt inn i en fritt-kategori. Det er veldig bra gjennomført med gode farger og en fin dushet i bildet. Bildet er iscenesatt og viser at fotograf hadde en tanke eller ide før han trykket på utløser. Det er også et bilde som fungerer veldig bra uten tittel (som legger føringer på betrakter). Nå er bildet åpent for tolkning og at betrakter kan putte sine egne ting inn i bildet.
Tina Signesdottir Hult - Left with a book
Left with a book
Tina Signesdottir Hult
2. plass (10 poeng) i årets fotograf 2014 konkurransen. Tema "Fritt" Juryen sier: Dette er et iscenesatt bilde som er veldig bra gjennomført. Bildet er lekkert og taktilt med nydelig lys og herlige farger. Det gir masse rom for tolkning. Tittelen på bildet tilfører ingenting, men trekker heller inntrykket noe ned. Vi skulle også veldig gjerne ha sett lys i parafinlampen.
anders aabel - Vinter Sapa
Vinter Sapa
anders aabel
3. plass (9 poeng) i årets fotograf 2014 konkurransen. Tema "Fritt" Juryen sier: Dette ser nesten ut som et terrarium som er helt perfekt bygget opp med en trolsk og uforutsigbar stemning. Bildet er komponert slik at det skal være flott å se på. Det har et sug som trekker betrakter inn i bildet og som lar øynene vandre rundt lenge uten å bli lei.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Kjell H.
På tide og takke for hyggelige kommentarer alle sammen! Det gjelder også de som har lagt stor arbeidsinnsats i å finne feil og mangler :-) Tusen takk!
31.8.2016
Sjur Gabriel H.
Plagiat? Dummeste jeg har lest på lenge. Og beskyldninger om manglende kreativitet, fra en som kun har bidratt med denne kommentaren på Foto.no siden år 2000 ...
18.3.2014
Torbjørn V.
Raymnd: Det er heller inspirert enn plagiert...

Men det slår egentlig aldri feil - det er alltid noen som er misfonøyd med vinnerene i en slik konkurranse...

Gratulerer til alle og enhver som vant poeng;-)
18.3.2014
Raymond M.
Kreativitet? Originalitet? Plagiat! Sjekk:
http://www.pinterest.com/axelrosie/photography-roger-ballen-sa/
Eller google: 'Roger Ballen' og 'Lens Culture'
18.3.2014
Jens W.
Gratulerer til vinnerne generelt, og Kjell spesielt. Mange flotte bilder!
14.3.2014
Thomas J.
Jeg veit det George. De glemte rundens innledende tekst om å tegne med lys...
14.3.2014
Georg B.
"Dette er et bilde som passer perfekt inn i en fritt-kategori. Det er veldig bra gjennomført med gode farger og en fin dushet i bildet. Bildet er iscenesatt og viser at fotograf hadde en tanke eller ide før han trykket på utløser. Det er også et bilde som fungerer veldig bra uten tittel (som legger føringer på betrakter). Nå er bildet åpent for tolkning og at betrakter kan putte sine egne ting inn i bildet." Nonsens.
14.3.2014
Kenneth V.
ok så standarten ligger så langt nede
14.3.2014
Igor K.
tusen takk Tommy. :)
13.3.2014
Tommy J.
Her er link til alle innleverte bidrag:
http://foto.no/cgi-bin/konkurranser/fotografen/vis_oversi...p;limit=30
13.3.2014
Igor K.
Hei.

Velfortjent vinner! Flott!

Har en kommentar til de som styrer konkurransen.
Så lenge det kreves medlemskapet for å delta i konkurransen så lurer jeg på følgende: Det er litt rart men jeg finner ikke knappen "Mitt konkurransebilde" eller noe lignende som var før..? Bare for å sjekke om bildet jeg sendte dere ble med i konkurransen? Synes også at det er alt for kort liste over vinnere her?! Hva med å legge ut info om hvor mange som er deltatt og kanskje legge ut en pdf fil med oversikt over alle bildene som deltok? Man lærer mye av andre bilder..

mvh Igor
13.3.2014
Jan Olav B.
Gratulasjoner til vinneren. Kreativt påfunn.Har kost meg med å se gjennom alle bidragene, imponerende mange gode bilder.
12.3.2014
Rita H.
Gratulerer, Kjell - et kreativt og spennende bilde :)
12.3.2014
Roger H.
Gratulerer Kjell. Det var vel fortjent og et godt bilde. Lykke til videre.
12.3.2014
Sjur Gabriel H.
Gratulasjoner til Kjell Harangen! Jeg liker bildet, og ønsker lykke til i de neste rundene.
12.3.2014
Dominik K.
Vinnere er trolig like overrasket som alle andre :-)
12.3.2014
Thomas J.
Juryen sier at en tittel på bildet gjør det interessant, uten er det kjedelig. Flott jury. .
12.3.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu