Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Menneskelig farge

Mennesker er fellesnevneren når spanske Daniel Casares Román stiller ut i Bergen.
- Hvert folkeslag har sin historie, og hver innbygger i disse folkene har også sin egen historie. Sin egen personlige historie. Når jeg fotograferer forsøker jeg på en måte å dokumentere at den historien, en gang i tiden, har funnet sted, forteller Daniel Casares Román.

Nå er historiene klare for Bergen. 25 bilder, i farger, med tittelen 'Menneskelig farge'. Daniel tar betrakter med inn i en verden der fargen og optimismen står i forgrunnen. Fra et antropologisk ståsted viser han en livsbejaende side av mennesker.

- Utstillingen omfatter ulike arbeider gjort de siste 20 årene. Alle historiene er forskjellige, men de har en ting felles: mennesker.

Daniel Casares Román forsøker i sine arbeider å fotografere der det tilsynelatende ikke skjer noe av nyhetsverdi.

- Jeg liker å jobbe i menneskers hverdag. Og med mennesker som er anonyme. Etter mange år med en slik tilnærming, har de mange historiene blitt bundet sammen i ett prosjekt. Prosjektet er ikke avsluttet ennå, jeg skal holde på noen år til. Og det skal bli bok.

Som fotograf forsøker Daniel å uttrykke følelsene til de han portretterer. Ikke sine egne.

- Gjennom et antropologisk perspektiv forsøker jeg også å reflektere over oss mennesker. På hvilken måte er vi et produkt av vår egen kultur? Det er dette som er essensen i 'Menneskelig farge'.

Det er tydelig at Daniel er opptatt av mennesker. Og som fotograf er det også utelukkende mennesker han jobber med.

- Jeg driver ikke med landskap, dyr, blomster eller noe annet som kan forstyrre mitt fokus på mennesker. Jeg fotograferer kun mennesker. Jeg kan ikke fotografere noe annet. Jeg mener at det for fotografer er viktig å bruke tid, energi og interesse på ett prosjekt og ikke flere.

Digitale kameraer brukes ikke i dette prosjektet. Når fotografen beveger seg sakte rundt, forsøker å mingle med befolkningen, mener Daniel at analogt er perfekt.

- Analogt har sine begrensinger. Det tvinger meg til å være kreativ.

Daniel Casares Román begynte på fotografstudier i 1991. Samtidig jobbet han for lokale aviser i hjembyen.

- Samtidig ble jeg interessert i dokumentarisk fotografi. Gradvis sluttet jeg med rein nyhetsfotografering for å satse på dokumentarfotografi med en antropologisk vinkling. For meg blir dette mye mer interessant, blant annet fordi det er en blanding av objektiv og subjektiv fotografi. Det er objektivt fordi virkeligheten er der og jeg kan ikke forandre den. Jeg kan bare portrettere den. Det er subjektivt fordi hver eneste fotograf ser, tenker og fotograferer på sin egen måte.

Når Daniel nå besøker Norge,
er det ikke bare for å være tilstede på åpningen av sin egen utstilling. Han satser også på å få noen nye historier i prosjektet sitt.

Utstillingen åpner 7. november klokken 21 og henger til og med 21. november. Stedet er Periferien/Klubb Kosmo Bergen.

Daniel Casares Román
Kosmo sin facebook
Periferien
Daniel Casares Román -
Daniel Casares Román
Daniel Casares Román -
Daniel Casares Román
Daniel Casares Román -
Daniel Casares Román

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu