Tina Signesdottir Hult

Hun er fagarbeider i barnehage, men fotografiet er terapi, meditasjon og lidenskap for henne.
Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Interessen begynnte i tidlig, jeg hadde valgfag fotografi på folkehøgskole og da jeg var i 20-årene hadde jeg kjæreste som studerte fotografi på NISS. Vi tok mye bilder sammen og eksperimenterte en del både foran og bak kamera. Jeg har alltid likt å ta bilder, og flyktet tidlig inn i en sfære der ingenting rundt meg eksisterte, annet enn den fotografiske verdenen. Når jeg tok bilder forsvant tid og sted. Det gjør det enda. Men det er ikke før de siste årene jeg har funnet min egen personlige stil og retning.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Jeg er selvlært, kun drevet av en stor lidenskap. Når jeg fotograferer er jeg 100% tilstede i øyeblikket. Det som er viktigst er at jeg selv skal uttrykke noe, formidle, skape følelser. Stilmessig jobber jeg mest med portretter, fineart konseptuelle temaer og litt gatefotografering. Blitz jobber jeg aldri med, kun naturlig lyssetting.

- De vikitgste redskapene du kan ha når du fotograferer er fantasien og øynene dine. Har du ikke lidenskapen i hjertet og klarer du ikke se motivene, hjelper det ikke med all verdens teknologi eller dyrt utstyr. Et godt bilde må komme innenfra.

- Samspillet jeg har mellom modellene/menneskene jeg fotograferer er kjempeviktig. Det nytter ikke å bare sette seg ned og begynne å ta bilder med en gang når man jobber med mennesker. Man må skape en relasjon først, bli kjent, gjerne ta en kaffe, gå en tur, prate litt. Å fotografere mennesker er mest psykologi og litt teknikk.

- Jeg har et fotografisk utrykk som gjerne skiller seg litt ut: en litt mørk,tung, men utrykksfull portrettstil. Jeg liker å få mennesker til å stoppe opp med bildene mine, undre seg. Man skal se sjel og følelser i bildene mine. Hvis jeg kan skape følelser og reaksjoner med mitt arbeid er jeg fornøyd.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Det kan være så mye forskjellig, alt fra stemning til livet og menneskene i det. Men det som inspirerer meg mest, er mennesker med et sterkt pågangsmot og drivkraft for det de ønsker. Slikt smitter.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- Jeg ønsker ikke å jobbe som fotograf på heltid og ta en mengde familiebilder. Jeg fotograferer for meg selv, fordi jeg elsker det jeg gjør. For meg er foto terapi, meditasjon og lidenskap. Jeg kunne tenke meg å jobbe freelance, der jeg ikke er avhengig av å leve av foto, men selv velge oppdrag jeg synes er spennende.

- Jeg er aktiv både i nasjonale og internasjonale FIAP-konkurranser og har opparbeidet meg gullplakett internasjonalt på ganske kort tid. Til høsten skal jeg ha min første separatutstilling i Haugesund.

Hvilke fotografer inspirerer deg?
- Jeg elsker stilen og utrykkene til norske Daria Endresen. Rolf Tore Kjæran, som også er blitt en god venn og mentor, har inspirert meg til å ville bli en bedre fotograf og utvikle meg mer. Jeg liker når mennesker brenner for det de gjør, og legger hele sitt hjerte inn i det. Det gjør Rolf Tore. Ellers kan jeg nevne både Sally Mann, Ellen Kooi og Tim Walker. Jeg inspireres også av Morten Krogvold og hva han har oppnådd.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid. Jeg bruker all tid jeg har til overs. Men med barn, er det travelt, så jeg prøver finne en fin balanse.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- For meg er det viktigst og klargjøre mest mulig i forkant, både med setting og innstillinger på kamera, slik at bildene som blir tatt er mer eller mindre ferdige når de kommer på brikka. Det eneste som blir redigert er kontraster og toner. Jeg er veldig spontan og lidenskapelig som person, så jeg har måttet lære meg å planlegge litt mer når jeg skal fotografere for å få best mulig resultat.

- Jeg kan bli inspirert av andre bilder jeg kommer over, og selv få en idé. Så bygger det seg videre derfra. Ofte blir bildene til underveis også. Jeg har tatt noen av mine beste bilder i spontane øyeblikk. Av og til gjelder det bare og være til stede på rett tid også.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Som jeg allerede har nevnt, er det øynene og fantasien som er det beste redskapet man kan ha med seg. Mange tror det kan være så enkelt som å kjøpe et dyrt kamera og tro det gjør jobben. Viktigst er at du kan jobbe godt med det utstyret du har, og at du kjenner kameraet ditt. Jeg har Canon 5d mark 2 og bruker fastobjektiv til det meste.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Vi lever i en tid tder vi får det ferdige bilde rett på skjermen. Man kan se hva som er dårlig, og velge bort bilder med det samme. Jeg tror at halvparten av dagens fotografer ikke hadde overlevd i den analoge tid. Der man virkelig måtte jobbe godt med kamera og innstillinger først. Jeg er veldig glad teknologien er der den er idag, samtidig som jeg også synes det er spennende med analogt fotografi. Jeg har selv flere analoge kameraer som jeg prøver meg frem med innimellom.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- jeg har flere,men jeg tenker med ett på et bilde jeg har som heter "red riding hood". Det er et barneportrett av nåtidens rødhette. Et spontant øyeblikk, som ble til et av mine beste portretter. Ingenting var planlagt, men i øyeblikket. Ofte er det slike bilder som blir de beste.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- Jeg har desverre ikke vært så veldig aktiv på foto.no, men det har vært lærerikt og få konstruktive tilbakemeldinger. Jeg holder meg alltid oppdatert og synes det er spennende å lese de forskjellige artikklene som blir lagt ut.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Så lenge nettstedet er i utvikling, er det bra, bare fortsett med å skrive gode artikler, og holde dere oppdatert!
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult
Tina Signesdottir Hult -
Tina Signesdottir Hult

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
stephen b.
Jeg må jo si at selv om jeg også synes disse bildene er fine synes det å regjere et smakstyrrani i forhold til det som blir pressentert her som forfekter det nedtonede, realistiske og sentimentale. Hvor er det fargesprakende, teknisk brilliante og livsbejaende i alt dette?
10.8.2013
Tina Signesdottir H.
tusen takk maria :) kjekt å høre.
2.8.2013
maria r.
Fantastiskt vackra bilder!! Älskar färgtonerna :)

/ www.facebook.com/mariareveljphotography
2.8.2013
Tina Signesdottir H.
tusen takk glenn ! at jeg kan skape slike følelser er et stort komplimang, jeg ønsker å skape følelser med mine arbeid.
1.8.2013
Glenn J.
Kjenne følesen av deprisjon kommer krypende av å slike sterke følesemessige laddet bilder. Ubeksrivelig bra arbeid med både lys og toner.
31.7.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu