Vinneren av 'Arkitektur' kåret

Kristin von Hirsch gikk til topps i tredje runde av Fotografen 2013.
Fotografen 2013 er et samarbeid mellom Japan Photo, Cyan :galleri og foto.no.

Kristin von Hirsch gikk helt til topps i tredje runde av Fotografen 2013 med et stemningsfullt bilde tatt i Oslo. Temaet var arkitektur og juryen, som besto av Damian Heinisch, Ivan Brodey og Lars Elton, begrunner valget av vinnerbilde slik:

"Bildet har en litt science fiction-aktig atmosfære og har noe sakralt ved seg. Det snakker om kontrasten mellom ny og gammel arkitektur og hvordan en by bygges og utvides. Lys og værforhold brukes på en utmerket måte. Det er også et typisk bilde fra Norge."

Fotografert ut av vinduet
Bildet ble tatt ut av vinduet fra fotografens leilighet i Gamlebyen i Oslo. De siste tre årene har hun fotografert Barcode fra soveromsvinduet, og en vintermorgen da hun fotograferte byggeprosjektet i tåke, ble hun møtt av dette synet da hun snudde kameraet i retning Grefsenkollen.

- Først så jeg bare lys i alt det grå bak de gamle bygningene. Skjønte ikke hva det var. Begynte å ta bilder, fange stemningen. Ble nok stående en times tid, og litt etter litt ble bygget tydeligere, og solas reflekser i vinduene sterkere – som fremtiden som steg ut av tåka, før den forsvant igjen, for så å komme tilbake, og i forgrunnen: den vinterstive upåvirkelige bysilhuetten, forteller von Hirsch, som til daglig jobber som fotograf og forfatter.

Juryens avgjørelse var enstemmig, men von Hirsch forteller at hun var usikker på hvordan bildet ville bli mottatt.

- Da jeg leste at det skulle være arkitekturrunde, hadde jeg akkurat tatt dette bildet og visste at det var det jeg ville sende inn, selv om jeg ikke var så sikker på at noen andre ville se det som "arkitektur". Så dette var veldig moro!

Stor variasjon
Det ble sendt inn 178 bilder i denne runden, og 44 gikk videre til endelig juryering. At det ble svart/hvitt-bilder som inntok de første tre plassene var helt tilfeldig, forteller juryen.

- Det var rett og slett de sterkeste bildene, uttaler en samstemt jury.

De tre har både positive og mindre positive ting å si om de innsendte bildene i denne runden.

- Jeg ble positivt overrasket da jeg så gjennom bildene fordi jeg forventet kanskje mer konvensjonelle arkitekturbilder. Men det var stor variasjon her, sier Damian Heinisch.

- Men det jeg allikevel legger merke til er at det er litt lite autentisitet. Folk stoler ikke på det naturlige miljøet, men iscenesetter situasjoner. Jeg ville ønsket å se mer autentiske tilnærminger, sier han.

- Det var altfor lite interiører. Veldig mye grafiske effekter, litt for mye Photoshopping, sier Lars Elton, mens Ivan Brodey mener man må ta seg mer tid når man fotograferer arkitektur.

- Jeg savner et personlig engasjement og et mer intimt perspektiv. Bilder som forteller oss noe om bygningen og hva som skjer i og rundt den. Jeg tror at folk må være i nærheten av arkitekturen lenger før de begynner å fotografere, og virkelig reflektere over hva det er de ser og hva det betyr for dem, sier Brodey.

- Men det er mange som har et godt blikk for å se detaljer i arkitekturen, se strukturer i arkitektur. Noen utmerker seg med å greie å snu det blikket til noe personlig og finne en vinkel på bildene som veldig få andre ville sett, sier Elton.

Premier
Kristin von Hirsch får 12 poeng og et gavekort på bildeprodukter hos Japan Photo verdt 5000 kroner. Jan Brunaes kom på andre plass med bildet "Fasetter - Barceloneta" og får 10 poeng og et gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo på 3000 kroner.

Neste runde av Fotografen 2013 åpner 1. august og temaet er natur.

Mer informasjon om konkurransen her

Les også:
Vinneren av 'Miljø' kåret
Vinneren av 'Fritt' kåret!


Vi gratulerer så mye til vinnerene!

Trykk på 'vinnerbildene'-tab'en på toppen for å se vinnerbildene.
Nedenfor finner du link til alle vinnerfotografene.

Kristin von Hirsch -
Kristin von Hirsch
1. plass (12 poeng) i konkurransen Fotografen 2013. Tema "Arkitektur" Juryen sier: Bildet har en litt science fiction-aktig atmosfære og har noe sakralt ved seg. Det snakker om kontrasten mellom ny og gammel arkitektur og hvordan en by bygges og utvides. Lys og værforhold brukes på en utmerket måte. Det er også et typisk bilde fra Norge.
Jan Brunaes - Fasetter - Barceloneta
Fasetter - Barceloneta
Jan Brunaes
2. plass (10 poeng) i konkurransen Fotografen 2013. Tema "Arkitektur". Juryen sier: Bildet viser bygningens kvaliteter og hva arkitekten streber etter i leken med speil. Det viser det kjente på kubistisk vis, med et enkelt grep ser vi plutselig verden på en ny måte. Bildet blir et puslespill for betrakteren å finne ut av. Dette er et godt bilde av god arkitektur.
Christine Tolpinrud - Lars Elton (f.v), Ivan Brodey og Damian Heinisch i gang med juryeringen
Lars Elton (f.v), Ivan Brodey og Damian Heinisch i gang med juryeringen
Christine Tolpinrud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Terje K.
Flott vinner, men den var også artig å se Eifeltårnet fra en helt ny vinkel :-)
20.6.2013
Arne S.
Vinnerbildet er helt genialt. Det sitter rett i sikringsboksen min. Gratulerer Kristin!
16.6.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu