Tor Olav Olsen

Det er motiver fra India som er hovedfokuset til foto.no-medlem Tor Olav Olsen.
Hvor lenge har du vært medlem av foto.no?

- Jeg har vært medlem siden 2007.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din som fotograf?

- Jeg startet med foto tidlig på 80-tallet. Var med i ei fotogruppe fra Drammen som kalte seg ”Focus 79”. Flere dyktige fotografer der som hjalp meg godt i gang med forståelse av komposisjon og regler rundt vurdering av bilder. Vi var brutalt ærlige og det var stort engasjement. Ei fin foto-tid. Det gikk mye i naturmotiver til å begynne med, så begynte reisefeberen å slå til, og det utviklet seg til en jorden rundt reise hvor det handlet mye om foto. Parallelt hadde jeg også startet med dykking og undervanns foto, og det ble mye av dette på eksotiske dykkemål jorda rundt. Trodde også at når jeg hadde gjort unna denne turen så ville reisefeberen roe seg. Der tok jeg helt feil.

- Etter ”Focus”-tida på 80- og tidlig 90-tallet har jeg ikke deltatt i noe klubbmiljø, men allikevel jobbet ganske jevnt og trutt på egenhånd. Er nok litt foto-einstøing, store workshops eller foto-ferier med mye folk er ikke helt greien min. Har i hvert fall ikke vært det på en stund.

Hvordan vil du selv beskrive deg som fotograf?

- Ganske allsidig, tror jeg. Blir en del reise-foto og mye bilder fra India siden jeg bor og arbeider der som ingeniør halvparten av året. Veldig glad i fargene der, og får ikke nok av det. Ellers er jeg glad i sjø og landskaper. Speilbilder fasinerer meg også mye. Kan se på vannflater og speilinger ganske mye. Liker å kombinere det abstrakte med det konkrete så man oppdager hva man ser på etter hvert som man har kikket litt.

- Gode bilder er vanskelig, og jeg både liker og trenger å bruke litt tid. Slettes ikke sikkert det blir så bra da heller. Men, føler at blikket er utviklet noenlunde med åra, og ser hva det kan bli noe av. Før kunne jeg også bruke mye tid på for dårlige motiver. Det gjør jeg mindre av nå. Mer kritisk til motivet er vel riktig å si.

- Har også i de senere åra oppdaget at jeg blir mer og mer glad i sorthvitt bilder.

Hva inspirerer deg som fotograf?

- Jeg blir vel som de fleste inspirert av å se gode bilder. Men prosessen med å rusle rundt i en landsby, bli kjent med noen folk, gi litt av seg selv, og kanskje få noen bilder etter hvert liker jeg godt. Er jeg i en fiskelandsby et sted hender det jeg betaler fiskerne for å være med dem ut på fiske. Det gir meg mye. De får litt økonomisk utbytte av det, og jeg får kanskje noen bilder og helt sikkert noen opplevelser. Jeg liker å observere virkeligheten i forskjellige kulturer og prøver å dokumentere det i bildene mine.

- Jeg tar bilder i hovedsak fordi det dekker et behov jeg har inni meg. Klarer jeg det på en god måte, så kan jeg føle et snev av lykke. Det er jo inspirerende.

Hvilke fotografer inspirerer deg?

- Jeg blir inspirert mer av bilder enn fotografer, men det er mange flinke fotografer i Norge og mye gode bilder jeg har sett gjennom Foto.no. Skal jeg nevne navn så må det bli fra den tida hvor jeg deltok litt på ”bildekritikken”. Husker da mange gode bilder fra Ivar Bjørdalsbakke, Rolf Støa, Ketil Knutsen og selvfølgelig Arne Strømme som har høyt nivå på blant annet reisebildene sine. Han har også mye bra India-bilder har jeg sett.

- Av internasjonale størrelser så har jeg jo kikket på Steve Mc Curry. Det er mye samme sjangeren jeg selv liker å jobbe med. Men, det er mange svært gode. David Doubilet, Jim Brandenburg osv . Trøste og bære for noen bilder de har skapt.

Hvilke ambisjoner har du som fotograf?

- For meg er foto ”bare” en hobby, men det er en seriøs hobby. Ønsker å utvikle meg videre som fotograf og ta nye og hele tiden bedre bilder. Det beste bildet mitt har jeg ennå ikke tatt og det er noe av ”driven” min. Jeg tar bilder først og fremst for egen del. Vært veldig lite kommersiell de siste 15 åra. Men, har deltatt i noen konkurranser siste året med godt resultat og det jo også en inspirasjon, eller respons på at man gjør noe riktig. Jeg deltar sikkert i noen flere. Jeg har også etablert en webside for bildene på Photoshelter, så ”kommersen” er vel litt i gang nå.

Hvor mye tid bruker du på å fotografere?

- Når jeg er i India bruker jeg mye av fritiden på foto. Kanskje 15 timer i uka. Fotograferer da i helgene og sorterer, sletter og redigerer på hverdagskvelder. Farter en del rundt og det er jo helt ubegrenset med spennende steder og opplevelsene står i kø og venter.
Hjemme bruker jeg litt mindre tid (kona lurer på om dette kan stemme).

Hva mener du er et godt fotografi?

- Godt fotografi er jo også en smaks-sak, men for meg skal jeg ha litt ”wow”-følelse når jeg ser det. Jeg ser det ofte raskt iblant mange bilder, men ikke alltid. Det kan fortelle en historie, eller det kan være en mer kunstnerisk skildring som beveger noe i meg, gjerne en veldig enkel komposisjon. Kan også like godt litt ekstrem natur og villmarksfoto, eller noe med helt spesielt lys, eller et godt sort/hvitt-portrett, eller …osv. Vanskelig å si, kan være alle slags type bilder. Noen ganger lurer jeg selv på hva det er som gjør bildet. Det er jo følelser som slår inn og ikke alltid helt konkrete ting som at alt er gjort etter boka. Kanskje tvert imot.

Har du noen fotoprosjekter du planlegger eller ønsker å jobbe med i fremtiden?

- Ja visst, jeg har mange ideer. I det siste har jeg fotografert i noen lyskryss i Mumbai. Et kaos av trafikk. Blandingen av folk som står stille og lange lukkertider på trafikken er spennende. Er ikke helt fornøyd, og må snart ut å gjøre mer av dette.

- En annen ting en er okse-racing i søle. Helt fantastisk! Dette foregår sør i Karnataka-området. Har gjort noe på dette, men må en ny tur og gjøre nye/flere opptak.

- Sør i Mumbai er det også en lang mur som en kunst-skole har dekorert. Der er det fint å rusle og ta bilder av ”murbilder” i kombinasjon med mennesker. Må gjøre mer av dette også.

- Ellers så liker jeg godt å bare ”vimse” rundt å se hva som skjer, gjerne i Pushkar eller Varanasi, men Mumbai har også mye spennende gatemiljøer.

Kan du fortelle litt om hvordan du jobber med et konkret fotoprosjekt (eller bilde) fra ide til ferdig resultat?

- Tja, om det er planlagt så er det omtrent som jeg nevner over.. at jeg har gjort noe jeg må tilbake til. Skal jeg på en reise så har jeg sikkert zappet rundt på nettet så jeg vet litt om hva som kan forventes. Sjekker også Google Earth for bli litt kjent med landskapet. Fiske-landsbyer er en gjenganger for meg. Skisserer sjelden detaljerte komposisjoner. Gjennomfører helst mer spontant selve opptaket. Etterarbeidet bruker jeg mye tid på. Har nå ganske mye bilder på harddisken, og jeg har justert på alle. Som regel kun lettere korrigeringer med tanke på beskjæring, kontrast, lysjustering i deler av bildet, skarping/bluring osv. Bruker som regel en kombinasjon av Lightroom/Photoshop, men mer og mer Lightroom.

Hvilket fotoutstyr bruker du og kan du fortelle litt om ditt forhold til utstyr?

- Jeg bruker bra Nikon utstyr. Når det er sagt, så blir jeg ganske fort ferdig med utstyrsprat og diskusjoner rundt dette. Viktig at det er funksjonelt, tåler røft bruk og gir god kvalitet på bildene. Ellers har jeg skjønt at man må se selv, og at det faktisk er der det ligger.

Kan du fortelle litt om ditt forhold til det digitale fotografiet?

- Jeg gikk tidlig over til digitalt, og synes det har bidratt til bedre fotografi, både generelt og for meg selv. Alle mulighetene det gir med å ta mange opptak, applikasjoner som har forskjellige egenskaper til videreutvikling av bildene. Tagging av bilder som gjør de søkbare, og tilgangen til bildene overalt du er, og mulighetene i dag til videre distribusjon osv. En ny dimensjon er det. Men, billigere tror jeg definitivt ikke at det er.

Har du et bilde du har tatt som du er spesielt godt fornøyd med og kan du fortelle litt om bakgrunnen for bildet?

- Bildet jeg har valgt er fra en fisketur på Hardangervidda. Sønnen min og et par kamerater er i en båt, og dorger etter ørret, mens jeg sitter på en fjelltopp i nærheten med ei telelinse. Det viser noe av det jeg har nevnt med kombinasjonen av noe som ser grafisk ut med en gang. Så kikker man litt mer og ser at det egentlig er helt konkret, bare litt spesielt lys og mønster, også videre. Bildet er nå en del år gammelt, men jeg merker at jeg stadig kommer tilbake til det, og bildet betyr noe spesielt for meg i dag.

Kan du beskrive den selvvalgte portfolioen du har valgt?

- Utenom bildet som er nevnt over, så er hele portfolien jeg har valgt kun bilder fra India. Det er der hovedengasjementet mitt ligger i dag. Det er en kombinasjon av gatemiljøer og portretter og representerer det jeg gjør av foto, nå for tida.

Har foto.no på noen måte hjulpet deg til å bli en bedre fotograf?

- I en periode for noen år siden var jeg ganske aktiv på bildekritikken. Da fikk jeg mye kommentarer som var lærerike. Samtidig så synes jeg foto.no har mye artikler og reportasjer som jeg lærer av. Gode tester av utstyr og tråder på forumet om det er noe man lurer på. Læring på mange forskjellige områder. Ja, foto.no har hjulpet meg på veien til mer læring, helt klart.

Hvordan kan foto.no bli et bedre nettsted for fotografi i fremtiden?

- Synes foto.no gjør mye riktig i dag. Tror noe av nøkkelen er at det må være ressurser til alltid å ha en side som er oppdatert og har saker med stor aktualitet. Men kombinasjonen av bildekritikk, reportasjer, tester, marked/salg, forum osv., dekkes behovet til mange fotointeresserte. Dere er flinke, synes jeg. foto.no er listet som en ”favorite” hos meg.
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen
Tor Olav Olsen -
Tor Olav Olsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Tor Olav O.
Tusen takk for så positive kommentarer. Dere er snille med meg, og jeg føler meg litt "løfta" videre. Dere motiverer meg og jeg skal gjøre mitt beste for nye og bedre bilder,
mvh
Tor Olav
6.4.2013
Rolf S.
Himmel og hav for noen bilder du skaper, Tor Olav. Jeg er mektig imponert. Og stolt av å være en av de du nevner som "inspirasjonskilde".
5.4.2013
Christian G.
Imponerende.
5.4.2013
Ask Andreas B.
Utrolige bilder. Steve McCurry må være en stor inspirasjonskilde! Det er han for meg - nå har du blitt en også.

-A
2.4.2013
Tuan Phillip D.
Fantastisk flotte bilder. Inspirerende!
31.3.2013
Terje J.
Meget god og inspirerende artikkel. Usedvanlig velkomponerte og gode bilder.
Mvh Terje
31.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu