Mitt prosjekt: Norske landskap

En måned i året setter Paul Sigve Amundsen seg i bilen for å besøke norske utearrangementer. Resultatet skal bli et portrett av Norge.
- Våren 2011 begynte jeg å fotografere parkeringsplasser, butikkskilt, garasjer og hekker i Bergens-området, forteller Paul Sigve Amundsen, som til daglig jobber som frilansfotograf for en rekke medier.

Bildene skulle bli til et portrett av forstedene. Men han syns ikke han fikk det til.

- Jeg oppdaget imidlertid at de beste bildene var fra ulike arrangementer på kunstgressbaner, jorder og knauser rundt omkring. Dette er dagligliv i Norge, tenkte jeg og forkastet det opprinnelige, lokale prosjektet til fordel for det som skal bli et slags portrett av Norge, med natur som rød tråd.

Sommeren 2011 begynte han å reise rundt i Sør-Norge på ute-arrangementer som festivaler, bilstevner og vintersportsteder. Siden da har han satt av 4-5 uker i året til å jobbe med prosjektet, som har fått tittelen Norske landskap.

Planlegger på forhånd
Hver reise han gjør i forbindelse med prosjektet er nøye planlagt på forhånd. Han er borte 3-4 dager av gangen og gjør grundig research før han velger arrangementer.

- Vel fremme tusler jeg rundt med kameraet og venter på at noe vidunderlig skal skje, forteller han.

Siden 2011 har han besøkt blant annet musikkfestivaler, temaparker og flystevner. Han velger ut arrangementer som finner sted på jorder, knauser og kunstgressbaner og setter fokus på nordmenn i naturen.

- Jeg ser etter nordmenn som gjør noe i naturen. Nordmenn er uløselig knyttet til naturen på en helt absurd måte. En nordmann kan gjøre et slitt jorde eller en gammel trestubbe til en fest-arena. Dessuten har nordmenn mye fritid og mye penger. Norske Landskap er også et portrett av et nyrikt land.

Inspirert av Joel Sternfeld
Amundsen har latt seg inspirere av Joel Sternfelds bok American Prospects fra 1987. Bildene i boken er tatt i løpet av åtte år på reise rundt i USA og beskrives som en jakt på sannheten om et land. Med i boken er bilder av en rekke pussige øyeblikk.

- Bildet av en utmattet elefant på en smal, amerikansk vei har satt
en standard det er umulig å nå, men jeg tenker at det er håp så lenge
jeg er på veien. En gang kom en utstoppet elg gående. Det er da noe.

- Veien er målet
Amundsen har ingen klar plan for hva som skal skje med prosjektet når det er ferdig. Han har satt en foreløpig sluttdato i 2016, men tror han kan komme til å jobbe med det enda lenger.

- Jeg vil være på veien i mange år til. Jeg har nok av korte tidsfrister å forholde meg til i min hverdag som frilansfotograf. Dette er mitt eget prosjekt uten begrensninger eller konkrete planer. Veien er målet.

Se flere av Paul S. Amundsens bilder på www.paulamundsen.com

Har du et interessant fotoprosjekt på gang? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt oss på christine(a)foto.no og merk e-posten Mitt prosjekt.
Paul S. Amundsen - Sjusjøen langrennsarena, Lillehammer.
Sjusjøen langrennsarena, Lillehammer.
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen - Flystevne, Knarvik.
Flystevne, Knarvik.
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen - Villmarksfestivalen, Drangedal.
Villmarksfestivalen, Drangedal.
Paul S. Amundsen
Paul S. Amundsen - Temapark, Gol.
Temapark, Gol.
Paul S. Amundsen

Varsle Foto.no
Tips en venn
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Øyvind A.
Artig prosjekt. Bildene får meg til å smile.
6.3.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu