A-ha på innsiden

I ti år har fotograf Stian Andersen vært A-ha sin flue på veggen.
Frem til 23. september er Stian Andersen aktuell med utstillingen A-ha – The photographs på galleriet Stolper + Friends i Oslo. Utstillingen består av fotografier hentet fra boken med samme navn som lanseres på forlaget Press 14. september.

Siden 2000 og frem til 2010 har Stian Andersen har vært på innsiden av A-ha. Som eneste fotograf.

- Første gangen A-ha ringte meg for et oppdrag var når de trengte promobildene til "Minor Earth Major Sky"-verdensturnéen i 2000. Jeg fikk en knapp time med bandet i en bakgård i Oslo. Til tross for dårlige arbeidsforhold og liten tid ble bandet veldig fornøy med resultatet og jeg ble deres faste fotograf de neste ti årene.

Prosjektet er det største Stian Andersen har gjort, både i forhold til antall timer, år og besøkte land. Han har reist med A-ha til 20 byer i 12 forskjellige land. Han har fotografert på privatfly, hotellrom, backstage og på plateinnspillinger. Men å ha A-ha som oppdragsgiver har vært ekstremt krevende.

- Det får deg til å yte 110%. Det har nok gitt meg en del våkennetter og muligens noen grå hår. A-ha er et band som har gjort hundrevis av fotoshoots før og de velger sitt team fra øverste hylle. At de har valgt å jobbe med meg i hele ti år av sin karriere er en stor ære. Det har gitt meg pondus som fotograf. En erfaring som har vært verdifull senere når jeg har jobbet med andre internasjonale artister som Robyn, Janelle Monaé, Røyksopp og MEW.

I prosjektet har Andersen vært på jakt etter å fortelle en unik historie om A-ha sett fra innsiden, sett fra hans linse og gjennom hans fotografiske uttrykk.

- Dette er et band som de siste 15 årene til tross for sin voldsomme popularitet aldri har sluppet media eller fotografer tett inn på seg. Jeg har ønsket å gi bandet en visuell kredibilitet de helt klart manglet på 80 tallet.

De fleste bildene i boka og på utstillingen er tatt med filmbasert utstyr. Andersen har brukt Nikon F5 og FE2 med original og lyssterk optikk: 20mm, 35mm, 85mm og 80-200mm. I tillegg har han brukt et filmbasert panoramakamera. Til session- og promobilder av bandet har han brukt Hasselblad og 120 film.

På Stolper + Friends stiller Andersen ut 19 bilder hentet fra boken med 200 bilder. Bildene er en kombinasjon av det Andersen synes fungerer best i et galleri og som forteller den samme historien som i boka.
Stian Andersen -
Stian Andersen
Stian Andersen -
Stian Andersen
Stian Andersen -
Stian Andersen

Varsle Foto.no
Tips en venn
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu