Årets nordiske naturfotograf

Naturfotograf og professor Audun Rikardsen fra Tromsø ble i kveld kåret til Årets nordiske naturfotograf i konkurransen Nordic Nature Photo Contest under en seremoni i Filmens Hus i Oslo. Det var med bildet av grønlandssel, som også vant pattedyrkategorien, Rikardsen gikk til topps i konkurransen. Bildet er tatt i havet utenfor Nuuk på Vest-Grønnland forrige sommer.
Årets nordiske pattedyrbilde
Årets nordiske pattedyrbilde
Audun Rikardsen, Tromsø

- Jeg var med ei hvalfangstskute på tokt i tre dager. Når grønlenderne skal finne hval, leter de gjerne ved isfjell. Denne gangen fant vi ikke hval, men en hel flokk med grønlandssel. På et strandet isfjell hadde flere grønlandssel klart å komme seg opp, takket være kraftige dønninger. Da isfjellet plutselig rugget på seg, mistet den ene selen grepet og raste utfor i stor fart. Jeg var heldigvis klar med kameraet og fikk festet handlingen til minnebrikken, forteller Rikardsen i et intervju med Tom Schandy.

Til vanlig er Rikardsen lakseforsker ved Institutt for arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø. Det å være forsker og naturfotograf synes han ikke er så veldig forskjellig.

- På begge felter er det utrolig mange dyktige folk, så konkurransen er stor. Skal man hevde seg som forsker må man være kreativ og nyskapende, og det må man også være som naturfotograf.
Årets nordiske landskapsbilde
Årets nordiske landskapsbilde
Audun Rikardsen, Tromsø

16 år gamle Sander Broström fra Skåne i Sverige ble kåret til Årets unge nordiske naturfotograf. I fjor fikk den unge naturfotografen andreplassen i NNPCs ungdomskategori, men i år gikk han helt til topps med en bildeserie av fugler. Det er ikke bare i NNPC at Broström har gjort det skarpt. I 2009 og 2011 ble han premiert i BBCs Wildlife Photographer of the Year. Nylig ble han også valgt inn i den eksklusive fotoforeningen PhotoNatura – som det yngste medlemmet så langt.

Som naturfotograf forsøker Broström å skille seg ut og han inkluderer gjerne mennesker og bygninger i bildene sine. Hans forbilder er ikke bare tradisjonelle naturfotografer, men også fotografer som for eksempel Raymond Meeks.
Årets unge nordiske naturfotograf - et av flere bilder i serie, kaier henter reirmateriale fra hest
Årets unge nordiske naturfotograf - et av flere bilder i serie, kaier henter reirmateriale fra hest
Sander Broström

Magasinet Natur&Foto står bak konkurransen som ble arrangert for andre gang i år med 3168 deltakende bilder fra fotografer i 14 land. Dette er den største naturfotokonkurransen i Norden.

Bildene er bedømt av en jury med den kjente norske naturfotografen Pål Hermansen som juryleder. Øvrige jurymedlemmer har vært Anders Geidemark fra Sverige, Per Anders Rosenkvist, Tom Schandy og Baard Næss fra Norge, de to siste er redaktører i Natur&Foto.

Alle premierte bilder kan sees på nettsiden til konkurransen: http://www.nnpc.no.
Bildene er også trykket i egen bok som kan bestilles via nettsiden. I tillegg stilles vinnerbildene ut hos FotoVideo i Oslo.

Under kan du se vinnerne i resten av kategoriene i Nordic Nature Photo Contest.
Vinner Truet Nordisk natur
Vinner Truet Nordisk natur
Lars Parmo, Danmark
Smeltende isbreer Grønnland

Vinner Fotoreisen
Vinner Fotoreisen
Ole Jørgen Liodden, Nes i Ådal
Svømmende snarespingviner under vann New Zealand - et av flere bilder i serie

Årets nordiske fuglebilde
Årets nordiske fuglebilde
Geir Jartveit, Ålesund
Hegre tar frosk

Årets nordiske kreative naturbilde
Årets nordiske kreative naturbilde
Lars Andreas Dybvik, Trondheim

Årets nordiske nærbilde
Årets nordiske nærbilde
Anne Siri Eriksen, Gran

Årets nordiske turbilde
Årets nordiske turbilde
Jan Magnus Reneflot, Siggerud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Børge W.
Flotte bilder som jeg tror ville nådd høyt opp i enhver konkurranse. Jeg falt spesielt for selen på veg ned fra isfjellet og frosken:)
27.3.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu