Årets nordiske naturfotograf

Amatørfotograf Arnfinn Johansen danket ut proffene og ble kåret til årets nordiske naturfotograf i den første utgaven av konkurransen Nordic Nature Photo Contest.
Premiene i den aller første utgaven av konkurransen Nordic Nature Photo Contest, som er arrangert av bladet Natur & foto, ble delt ut i kveld på en seremoni på Naturhistorisk museum i Oslo. Amatørfotograf Arnfinn Johansen danket ut proffotografene og tok hjem hovedprisen for et bilde av en brunbjørn i soloppgang.

- Jeg er ydmyk og beæret, forteller Johansen til foto.no.

45 år gamle Johansen jobber til daglig som økonomisjef i et IT-firma, men har drevet med foto siden han var 14. Dette er aller første gang han har sendt inn bilde til en fotokonkurranse, men det blir neppe den siste.

- Dette gir jo bensin på bålet i forhold til å fortsette, sier Johansen, som ble tildelt en tur til Svalbard i premie.

Johansen forteller at bildet ble tatt i Finland, like ved grensen til Russland. Det var en tidlig morgen i september i fjor at vinnermotivet ble foreviget.

- Jeg tror jeg har tilbrakt 500 timer netto i kamuflasje der bildet er tatt. Bildet tok jeg da bjørnen reiser seg opp på to bein akkurat i det sola bryter gjennom morgentåka.

"Det er tatt mange tusen bjørnebilder i Finland, men dette bildet er likevel noe utenom det vanlige. Bildet oser av nordisk villmark," uttalte juryen.

17-åring ble årets unge fotograf
17 år gamle Halvor Klareng ble kåret til årets unge nordiske naturfotograf. Klareng vant med en portefølje av bilder av fugler, blomster og landskap.

"Når en ser på hans bilder, har Klareng allerede en stil. Han gjør det på sin måte, noe juryen falt for," skriver juryen i sin begrunnelse.

Kveldens mestvinnende fotograf var Roy Mangersnes, som ble tildelt førstepris i tre av totalt ti kategorier.

Få kvinner
De andre kategorivinnerne var Geir Jartveit, Espen Lie Dahl, Anne Eriksen & Rune Brunslid og svenske Hans Strand. I alle kategoriene ble det kåret en vinner, mens ni bilder ble premiert. Eriksen var forøvrig en av svært få kvinner som ble premiert under kveldens utdeling, og den eneste som ble tildelt førstepremie. Av de mange fotografene som ble premiert under kveldens utdeling, var kun fem kvinner.

- Vi skulle gjerne hatt med flere kvinner, sier Tom Schandy, redaktør for Natur og foto og en av arrangørene bak konkurransen.

Naturfotografiet generelt, såvel som kveldens utdeling, er preget av en sterk overvekt av menn.

- Men det betyr ikke at det ikke finnes dyktige kvinnelige naturfotografer, sier Schandy, som trekker frem Orsolya Haarberg som en av de virkelig store kvinnelige naturfotografene. Denne gangen var det imidlertid svært få kvinner som nådde opp.

Det var også nesten utelukkende norske vinnere. Kun en av kategorivinnerne var fra et annet nordisk land, Hans Strand, som ble tildelt pris for sitt bilde av Eyafjallajökull. Schandy forteller at de har hatt mange bidrag også fra de andre nordiske landene, spesielt fra Finland, men at de nok må markedsføre konkurransen bedre utenfor Norge i fremtiden.

Høyt nivå
Første runde av Nordic Nature Photo Contest trakk 4500 bidrag. Jurymedlem Arne Nævra forteller at det stort sett var høy kvalitet på bildene, og et høyt nivå. Schandy bekrefter dette.

- Vi har klart å få med ganske mange av de proffe, forteller han.

Schandy er godt fornøyd med resultatet av konkurransen, og håper den kan bidra til å gi ntaurfotografiet mer oppmerksomhet. Han forteller videre at det blir konkurranse også til neste år.

- Men neste år håper vi på 10 000 deltakere!

Se alle vinnerbildene ved å trykke på fanene øverst.

Les mer om konkurransen på www.nnpc.no
Arnfinn Johansen -
Arnfinn Johansen
Halvor Klareng -
Halvor Klareng
 -
Arnfinn Johansen mottar prisen fra Arne Nævra
 -
Halvor Klareng mottar prisen fra Arne Nævra

Varsle Foto.no
Tips en venn
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
thea t.
Utrulegt fint bilete!
21.4.2011
Ketil B.
Vakkert!! Skjeldent. Virkelig et "bjørnebilde" som tar meg:)
1.4.2011
arne h.
Utrolig flott og mosomt!
1.4.2011
Erland F.
Fine bildee, synd dere ikke viser mer enn dette, det er bildene vi vil se. Men hvem er disse "proffene" som er danket ut? Fins det egentlig noen profejsonelle naturfotografer i Norgs? Altså som har naturfoto som hovedinntekt og levebrød?
30.3.2011
Lars F.
Bjørnebildet er helt magisk!
30.3.2011
Martin H.
Gratulerer til vinnerene :) Vel fortjent!
30.3.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu