RIFF: Filosofisk og frigjørende

Fotografiene til Robert Sannes svever, berører og fasinerer. Utstillingen på Risør Internasjonale Fotofestival var intet unntak.
En lærerik reise
Rett før Robert Sannes var ferdig med arktitektutdannelsen tok han et valg. Det valget ble starten på en imponerende karriere innen kunstfoto. Arbeidsledigheten blant arkitekter var på den tiden på cirka 60 prosent. Dermed måtte han spørre seg selv:
– Skal jeg begynne å jobbe som arkitekt og bli en del av den gruppen, eller skal jeg reise. Reise og lære. Han valgte det siste.

Signaturstil
Vi snakker stadig om fotografer som har funnet sin signaturstil. Robert Sannes er en av disse, en meget sterk en sådan. Fotografiene han stiller ut inneholder uendelige mange tolkninger, adjektiver og uttrykk. Mystikk, følelser og begjær er tre av dem.
– Det er opp til hvert enkelt menneske hva de ser i bildene. Vi ser alle utifra forutsetninger. Hva er grunnen til at man ser det man ser? Hva er grunnen til at man ikke ser? Å se er alltid en skapende prosess.
Denne problematikken er Robert Sannes lidenskapelig opptatt av. Derfor er han nå i full gang med å lage en bok. Han holder også workshops både i innland og utland.

Lev i nuet
Når det kommer til bildene sine er det flere ting Robert Sannes higer etter. Han vil at publikum skal bli rørt. De skal føle noe. Hvis de klarer å åpne seg for nye ting, gi slipp, er det helt fantastisk.
– Bilder kan åpne for nye perspektiver. Vi som mennesker må prøve å åpne oss mot friheten, akseptere hvordan ting er. Bilder kan løfte noe i deg, dra andre dimensjoner inn i deg.
Fotografiene han har valgt ut stammer fra hele livet hans. Årstall er ikke viktig. Det er innholdet som teller. Robert Sannes oppfordrer alle til å leve i nuet, nyte hvert eneste øyeblikk.
– Man må huske og være opptatt av dagen. Mennesker har tendens til å låse seg fast i fortid og fremtid. Det er nå vi lever, ikke før eller etterpå.

Erotiske behov
Blir hverdagen tung reiser Robert Sannes til fjells. Her finner han ny kraft og ny skapelse. To av landskapsbildene er presentert i utstillingen. Det er landskapsbilder på Robert Sannes sitt vis.
– Det er en utfordring å finne uttrykk og naturmotiver som passer min visjon. Det er også veldig spennende.
Tilbakemeldingene på landskapsbildene har vært mange, og flere tolkninger har blitt gjort.
– Ro og harmoni har blitt observert i bildene. Men også erotikk. Vi mennesker bærer på en ryggsekk full av seksuell skam. Så jeg vil si at det å kunne observere erotiske behov i et bilde er gull verdt.


________________________________________________

Robert Sannes workshops:
Høsten 2009 arrangerer Robert Sannes workshops i tre trinn i Oslo; to helger og ett inspirasjonskurs over to måneder. I mars 2010 avholder han workshop på Bali i Indonesia. Workshopene har utgangspunkt i fotografi, men handler like mye om kreativitet, intuisjon og selvutvikling med betydning for også andre livsområder.

Mer informasjon:
http://www.robertsannes.com/

Bildevisning på foto.no:
http://foto.no/cgi-bin/articles/articleView.cgi?articleId=41970
Frank Hesjedal - Robert Sannes
Robert Sannes
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Tips en venn
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu