Norsk fotograf på AOP-Open i London

Det var en både stolt og lykkelig Tor Arne Riksheim som stilte til intervju på en liten kafé ved Ensjø i Oslo.
Det var en både stolt og lykkelig Tor Arne Riksheim som stilte til intervju på en liten kafé ved Ensjø i Oslo. Bare dager i forveien var nemlig den Oslo baserte nordlendingen å finne i helt andre omgivelser, som deltager ved den årlige AOP-Open utstillingen ved Old Street i London. AOP-Open er en åpen konkurranse som inviterer amatører så vel som profesjonelle fotografer fra verden over til å delta; uten noen spesielle retningslinjer eller genrer og forholde seg til, fokuset ligger kun på gode fotografier. De beste bidragene blir plukket ut til utstillingen ved AOP’s lokaler i London.

Som en av mange søkende ble Riksheim antatt til denne utstillingen, og ikke nok med det ble hans bidrag utvalgt som en av dommernes favoritter i konkurransen, og mottok følgelig ”The Judges Choice Award”. Selvsagt en real fjær i hatten for fotografen, men også en viktig oppmerksomhet rundt Norsk fotografi generelt.

- Det var stort, sier Tor Arne kjapt, kanskje med dobbel betydning, da mannen besøkte London for første gang i sitt liv for anledningen. Han legger uansett ikke skjul på den stolte følelsen han innehar over at nettopp hans bidrag var ett av de utvalgte høydepunktene ved utstillingen. Og ett kjapt klikk inn på utstillingens hjemmesider røper at konkurransen var formidabel, og de 85 utvalgte bidragene holdt svært høy og profesjonell standard. Men på en måte føler en at det kanskje ikke var tilfeldig at det endte slik? Det er liten tvil om at Riksheims ”Sillouette Ballet” skiller seg litt ut fra de resterende stilmessig, og kanskje nettopp dette var utslagsgivende for dommernes oppmerksomhet. Dette er en tanke fotografen selv liker, da han påpeker at han hele tiden har forsøkt å gå egne veier med sine verk. For selv om han har store helter i både Rune Johansen og Magnum fotografene, føler han ikke for å tråkke i deres fotspor, men heller la de fylle han med inspirasjon til å utvikle egne ideer. Og det er nettopp dette han har gjort siden dagene i Lofotposten på 70 tallet, da fotografiet for alvor ble en del av Ringsakers hjerte.

Selv beskriver han ”Silouette Ballet” som visuelt hørende hjemme i Fine Art gata, men med innslag av street photography i fremførelsen. Dette var ikke ett planlagt bilde, men heller ett øyeblikk fra hans datters ballet oppvisning, ett øyeblikk hvor han tok seg friheten til å tenke litt mer kreativt i dokumentasjonen av hennes oppvekst. Og resultatet ble jo bra; overraskende bra ifølge han selv. Resultatet kommer likevel fra hard jobbing, og han understreker at han sjelden forlater hjemmet uten kamera, og ofte faller inn i ”kameratransen”; - er alltid på vakt, sier han. Og dette er litt av hans stil, en slags miks av street photography, og det litt mer kunstneriske; og kanskje det har åpnet nye dører for fotografen? Uansett er motivasjonen blitt enda større til å fortsette med fotografien.

– Det viser helt klart at jeg er på rett vei, at retningen jeg har valgt som fotograf holder mål, og det finner jeg veldig inspirerende, avslutter Tor Arne Riksheim.
Lykke til på ferden!

Mer om AOP-Open:

http://www.aop-open.com/

http://www.the-aop.org/pdfs/awards/open07_winners_pr.pdf


Tor Arne Riksheims bilder:
http://riksheim.foto.no/


Tor Arne Riksheim - Silouette Ballet
Silouette Ballet
Tor Arne Riksheim
Christian Roth Christensen - Tor Arne Riksheim
Tor Arne Riksheim
Christian Roth Christensen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu