Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Anders Bergh J.
Jeg spekulerer rundt det å kjøpe nytt kamera, men ser meg blind på spesifikasjoner og tall.

I dag har jeg et Nikon D40 med kitobjektivet (18-55mm) og en 50mm F/1.8 (mangler autofokus på D40).

D40 har vært et kjekt og hendig kamera med tanke på størrelsen, men det har også medbrakt enkelte svakheter med tanke på funksjonalitet og støtte for objektiver.

De største svakhetene med Nikon D40 er at jeg har store problemer med å bedømme fokus gjennom søkeren. Søkeren er et stort minus. Ikke bare er fokus et problem, men jeg sliter med å se alt som er av informasjon i søkeren. For å se på informasjonen må jeg bevege meg bort fra motivet og rote meg rundt inne i søkeren for å klare å se informasjonen nederst i vinduet. Det er helt horribelt.

Det jeg ønsker å fotografere er natur, dyreliv, fly/bilsport og sport generelt. Tanken har derfor vært fokusert på det øvre segmentet innenfor DX kamera, dvs. Nikon D7000, Nikon D300s, Canon 7D og Canon 60D. Grunnen til at jeg ønsker et kamera av slikt kaliber er for å ha noe som er solid og som varer en stund slik at jeg heller kan fokusere på optikk i framtiden.

Jeg er villig å bytte merke siden jeg bare har to billige objektiver til mitt kamera.

Jeg har prøveholdt Nikon D90 og Canon 60D i en lokal butikk og vil påstå at 60D har et bedre grep enn D90. De har desverre ikke D7000, D300s og 7D i butikken. Vil tørre å påstå at 7D har noe av det samme grepet som 60D uten å ha holdt det selv.

Planen er å kjøpe nytt kamera i løpet av sommeren/høsten.

Har dere noen tips til en hobby/amatør fotograf som ønsker å kjøpe kamera for natur, dyreliv, sport og spenning? Er også interessert i macro objektiv for å komme nær insekter.
Ser for meg at jeg trenger et kamera som takler litt hurtige seriebilder.

Har ikke satt meg noen fast max grense på kamera, men det hadde vært greit om det ikke ble alt for dyrt. 15,000 +/- inkludert et fungerende kit-objektiv er vel et greit utgangspunkt.

Det som frister mest akkurat nå er Canon 7D, bare for å ha det sagt :)
Nøkkelord: 60D - 7D - D300s - D7000
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 3 hovedsvar og 5 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Rune N.
Pentax K5 :) og så legger du noen kroner i Tamron 90mm Macro.
Dermed dekker du tele"light" portrett og macro i en smell.
Etterhvert finner du deg en tamron 17-50 f2.8 eller går for pentax glimrende limitedserie med fastoptikk.
Rune, Pentaxianer, og stolt av det.
- #2 +/-
Kenneth H.
Kjøper du deg brukt utstyr tror jeg nesten du kan få denne pakken innenfor ditt budsjett:
7D
Canon 70-200 f/4
Tamron 17-50 f/2.8
Tamron 90 mm f/2.8 macro

og da er du godt dekket med veldig god optikk:-)

Anders Bergh J.
Liker desverre ikke å kjøpe brukt. Føler jeg mister litt kontroll og eventuelle garantier.
- #3 +/-
Tom Egil A.
Alle disse kameraene du nevner her, er jo meget gode. Det som er avgjørende for sluttresultatet er din egen teknikk, dine kunnskaper og din evne til å kunne redigere bildefilene dine skikkelig. Valg av objektiver er også viktigere enn selve kamerahuset etter min mening, men når det er sagt så er det jo veldig fint å ha et godt verktøy mellom fingrene, den saken er det ingen tvil om :-)

Selv bruker jeg Canon og kjenner følgelig det kameramerket best, Canon 60D er meget godt kamera uten tvil. Ergonomisk er det bra å holde i, men Canon 7D passer enda bedre i mine hender, for det er et fysisk enda større kamerahus. Forskjellene er ikke så store, men de er likevel merkbare.

Men det er jo helt andre ting som virkelig skiller disse 2 kameraene fra hverandre, Canon 7D bl.a. har en merkbart større og lysere søker, er værtettet, har et mye mer avansert og raskere AF system og høyere skuddtakt. Men for å kunne utnytte disse egenskapene og kvalitetene så må det også som tidligere nevnt benyttes lyssterke objektiver av god kvalitet, dvs blenderåpning på f/2,8 eller enda bedre/større.

Her kan du lese mer om både Canon 60D og Canon 7D, for begge kameraene så er det også tabbeller med diverse detaljer, hvor du selv kan sammenligne disse 2 kameraene. Som f.eks. fysisk str på kameraet, str på søkeren, AF systemet osv.,

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-60D-...eview.aspx

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EOS-7D-D...eview.aspx

Canon 7D er et meget godt kamera den saken er det ingen tvil om, men husk at uansett hvilket kamera eller kameramerke du velger, så bør du også legge til gode kvalitets objektiver i budsjettet ditt. Alt bør stå i stil, god optikk er viktig for alle kameraer og merker, mens valg av kamerahus/merke er mer hva som føles best i hendene (ergonomi) og hvilke kvaliteter/egenskaper en er ute etter og har behov for. Utvalg av objektiver kan jo også være litt avgjørende for valg av merke, om det er noe spesiellt en er ute etter eller har sterkt behov for.

Mvh Tom Egil Ahlsen

Anders Bergh J.
Takk for godt svar Tom Egil.

Så i korte trekk vil det ikke ha stor betydning hvilket hus jeg velger i denne prisklassen. Det er ergonomi som skal styre den skuta.

Mulig det blir enten Nikon D90, D7000 eller Canon 60D. Så har jeg noe til overs til bedre optikk.
Tom Egil A.
Bare hyggelig om det kunne hjelpe deg litt :-)

Jeg er helt enig med deg, da ville jeg heller lagt til gode lyssterke kvalitets objektiver inn i budsjettet. Enn å kjøpe et så dyrt kamerahus at det evt. ikke blir noe igjen av budsjettet til objektiv(er). En får jo heller ikke utnyttet de egenskapene som bor i kameraene heller, om en ikke også satser litt på kvalitets objektiver, dette gjelder jo selvfølgelig for alle kamera merker. Hvertfall for lyssterke zoomobjektiver av god kvalitet så fører det gjerne med seg en lei tendens til at kvalitet koster, en kan komme mye bedre økonomisk utav det ved å satse på lyssterke objektiver med fast brennvidde, men hva du foretrekker å bruke og har behov for er jo en helt annen sak.

Om du oppgir hva det er du skal ta bilder av og i hvilke situasjoner (som. feks. ute/inne, lysforhold, normal-eller teleobjektiv osv) du skal gjøre det, så kan vi jo muligens komme med noen konkrete forslag til deg angående objektiver. Men da er det også en stor fordel om du oppgir budsjettet ditt for objektiv kjøp og om du foretrekker zoomobjektiver eller lyssterke objektiver med fast brennvidde. Canon er jo det kameramerket jeg kjenner til, men det kommer helt sikkert også gode forslag til deg angående de andre kameramerkene.

I mange tilfeller så er de fleste mest tjent med kun å bytte ut objektivene de har fra før, i stedet for å kjøpe nytt kamerahus. For det er relativt mange som benytter seg av den lyssvake og i mange tilfeller også optisk svake kit-zoomen som gjerne følger med, eller en av disse såkalte "superzoomene" 18-200+++. Så kjøper de seg et nytt kamera med en ny like dårlig kit-zoom som den de hadde fra før, da hadde det vært bedre å beholdt kamerahuset de hadde og heller skiftet ut objektivene i stedet mener jeg, men det rådet er det ikke så mange som er interessert i å følge dessverre......

Mvh Tom EgilAnders Bergh J.
Takk igjen for godt svar Tom Egil!

Mitt bruksområde vil være naturfoto i variende lysforhold, dyreliv, sport(fly, bil, fotball), macro(synes dette virker veldig spennende og er en mer avslappende måte å fotografere på) og ellers helt vanlig dokumentasjon og gatebilder.

Fly, bil og sportsfoto blir nok mest sannsynlig knipset i fint vær med gode lysforhold. Naturfoto på sin side vil nok være både fint og dårlig vær, finnes mange spennende måter å fotografere naturen på.

Når det kommer til optikk så ser jeg helst for meg at det er mulig å zoome litt, slik at jeg kan fort tilpasse meg situasjonen dersom motivet kommer nærmere enn planlagt.

Hvordan presterer forresten D90? Er dette et kamera som kan fungere til sportsfotografering? Nå er ikke jeg noen seriøst fotograf som skal selge bilder, men det er jo kjekt at fokus sitter.

Prisen på Nikon D90 er veldig fristende og da har jeg både råd til objektiv og mulighet til å bruke mitt nåværende 50mm F/1.8 som jeg desverre ikke klarer å utnytte maks på min D40.

Edit: Budsjett:
Dersom jeg kjøper D90 så har jeg litt ekstra å rutte med i første omgang. Jeg synes 5000-6000kr for et godt objektiv er noe dyr pris, men fortsatt akseptabel dersom glasset varer en stund og vil gi gode bilder.
For dyrere objektiver må jeg nok heller bare få eksempler, men vil helst ikke betale i bøtter og spann.

Edit igjen: Kan også nevne at 60D er i søkelyset, kom gjerne med erfaringer rundt dette huset også.
Tom Egil A.
Etter hva jeg har lest så er jo Nikon D90 et meget godt kamera, men noe utover det har jeg ikke kjennskap til.

Som forslag til objektiver til deg her, så ville jeg sett nærmere på Tamron 17-50mm f/2,8 XR Di ll til landskap og allround fotografering. Det finnes også en nyere utgave av dette objektivet med VC (bildestabillisering), men dette objektivet skal etter hva jeg har lest være optisk svakere og dyrere enn det uten VC. Så da er jo egentlig valget relativt enkelt synes jeg, om det er det rette brennvidde omerådet for deg da vel og merke.

Som macroobjektiv har jeg meget god erfaring med Sigma 105mm f/2,8 EX DG macro, det er et macroobjektiv med svært gode optiske egenskaper. Merkbart tregere AF enn det orginale Nikon 105mm macro etter hva jeg har lest, men dette objektivet koster også vesentlig mer. Tamron 90mm f/2,8 macro skal også være et meget godt macroobjektiv, det er optisk like bra som Sigma 105/2,8 og fokushastigheten er omtrent helt identisk.

Som telezoom bør du velge et objektiv med f/2,8 synes jeg, og da er det vel Nikon 70-200mm f/2,8 VR mkl som er det beste du kan få i dette brennvidde omerådet. Nå har det også kommet en mkll av dette objektivet, men den er vesentlig dyrere, og mkl utgaven må du på bruktmarkedet (f.eks. her på Foto.No) for å finne. Kvalitets objektiver holder seg meget godt, og det kan være mange penger å spare på å kjøpe objektivene brukt.

Det finnes jo også andre produsenter slik f.eks. Sigma og Tamron som har slike utgaver, men her må du være forberedt på store eksemplar forskjeller. Her gjelder stort sett ordtaket, "du får det du betaler for".

Sigma 50-150mm f/2,8 får også god kritikk leser jeg, men det er ikke optisk like godt som det orginale Nikon objektivet jeg nevnte først her.

Nikon kjenner jeg som sagt ikke så godt, så her får du lete litt i søkefunksjonen her på Forumet. Det er mange tråder om slike valg på forskjellige kameraer og objektiver, bare en tar seg litt tid for å søke på dem.

Lykke til :-)

Mvh Tom Egil