Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Cecilie L.
Hei,

Tatt på meg jobben for familien med å scanne inn fotonegativer fra 30 år tilbake og fram til nå.

Har kjøpt en Canon MP990 som støtter scanning av negativer.

Ser nå at endel av negativene fra rundt 1979 til 1983 ikke er av 35mm typen.

Jeg har prøvd å Google for å finne bilde av hvilken type filmer dette kan være. Men er forsatt litt usikker.

Den ene typen kan se ut til å være av typen 126 eller 127?

De andre negativene er veldig smale. Under halvparten av høyden på de vanlige 35mm. Negativene er bittesmå.

Vet noen hvilke negativtyper jeg faktisk sitter med? Tenkte det kunne være litt enklere å ringe til fotobutikker å spørre om de scanner slike negativer når jeg vet typenavnet på de. Så vidt jeg har skjønt støtter ikke Canon-multifunksjonsprinteren vi har kjøpt andre typer enn 35mm.

Mvh,
Cecilie
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 4 hovedsvar og 17 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Kjetil S.
Hadde selv et kamera med 110-film. Billedruten er 13X17 mm
http://en.wikipedia.org/wiki/110_film
- #2 +/-
Ståle V.
Hei!

De negativene som ikke ser ut som om de er av typen 110, har de negativene perforering på bare den ene siden og er negativene kvadratiske? I så fall så er filmen av typen 126. Les her:
http://www.camerapedia.org/wiki/126_film
- #3 +/-
Erik P.
+1

Det er sikkert 126 og 110

126 hadde ca 35mm filmbredde og 28x28 negativer
110 hadde 16mm filmbredde og 12x17mm negativer

127 var et døende format allerede i 1973, vanskelig å få film dengang.
filmbredden var 45mm og negativene 4x4cm (eg. 36x36mm) eller 4x6cm (eg 36,56mm)

Jeg vil tro du kan skanne disse, kan du ikke bare legge ei glassplate over og skanne i vei?

Det funker i allefall på min Canon 8800F, som tar opp til 4x5 tommer, med glassplate kan jeg scanne Horizont-negativer om jeg vil 56x120mm.

Så forresten en artig sak i dag, en enkel scanner som tar negativer og dias i rammer, scanner til 5 megapixel, det slår meg at det må være nesten ideelt til 126-film, fordi ikke et eneste 126 kamera i hele verden laget noensinne skarpebilder (billedplanet var helt ustabilt) og stort sett bare en-linsers plastikk objektiver. Der klarer man seg med den billgste negativskanneren på markedet.

EP, Photographica & P_o_D
Edmund M.
Å legge glassplate oppå negativene går vanligvis bra, men vær oppmerksom på at det kan oppstå newtonringer.
Mvh.
Edmund Melkild
Cecilie L.
tror ikke jeg får det til å fungere..
Hei,

Nå har jeg prøvd å scanne disse "rare" negativene, men det blir ikke bra.
Når jeg scanner negativer skal jeg ta av et deksel i lokket på scanneren, slik at en lysstrimle kommer fram som scanner over negativene. Uansett om jeg bruker formen for å legge negativene i eller ikke blir bildene kuttet, ettersom scanneren deler opp bildene i 35mm lengde..

Har lagt ved en scan av de to typene negativer jeg sitter igjen med og ikke skjønner hvordan jeg skal få scannet.

Kanskje dere med trente øyer lettere da kan se hvilke typer de er?

Størker M.
+1
Den brede er 126-film, ble brukt i Kodaks Instamatic-kameraer (og andre). Populær på 60-tallet for billige P&S-type kameraer. De mest avanserte hadde fire-fem innstillinger for lysstyrke (sol, disig sol, overskyet, skygge) og gjerne fiksfokus.

Den smale er 110-film, ble brukt i Kodaks Pocket Instamatic-kameraer (og andre). 110-formatet kom SVJH tidlig på 70-tallet.

Dette er skikkelig mimrestoff, mitt aller første kamera var en Pocket Instamatic 300 anno ca. 1973. Lurer på hvor det er blitt av det...
Ståle V.
Du kan prøve programvaren vuescan for å scanne disse negtivene. Vi fikk til et eller annet med det bror min og jeg da vi prøvde å scanne mine egenkonstruerte 24x72mm negativer for en stund tilbake. På et eller annet tidspunkt i prosessen valgte vi selv utsnitt/størrelse på bildet. Jeg hadde først samme problemet med oppdeling som du beskriver. At mine prøvenegativer ikke holdt mål er en annen historie.
- #4 +/-
Dagfinn T.
Scanning av gamle negativer forskjellige format Erfaringer
Jeg har de siste årene scanet henimot 1000 gamle negativer, både farge og s/v, "små" format og store negativer. Her er mine erfaringer.

35 mm og mindre format på flatbed gir ikke så gode resultat som dedikerte filmscannere. Større formater gir gode (nok) resultater på vanlige scannere med lys i lokket. Filmscannere for større format en 35 mm er svært dyre og derfor ikke noe man kjøper uten videre.

De største formatene blir lett for store for det belyste området i lokket. Har man de største formatene må man altså ta hensyn til dette ved valg av scanner. Jeg benytter en CanonScan 8000F til dette men den har litt for liten åpning på lyskassen til de største filmene.

I softwaren til Canon scanneren vil denne automatisk lete etter 35 mm ruter når man scanner negativer. Dette er det mulig å skru av men litt vanskelig å finne. Tror det lå under avanserte innstillinger. Man er helt avhengig av å få skrudd av denne funksjonen for å selv definere størrelse og plassering av bildet.

Som nevnt innledningsvis var jeg ikke fornøyd med resultatene flatbed scanneren gav på mindre format. Har anskaffet en Plustec scanner med Silverfast software som gav betydelig bedre resultat, spesielt etter å ha lest litt i bruksanvisningen og kalibrert utstyret mot medfølgende referanse bilde. Denne kostet ca 4000 kr og scanner med 7500DPI, svært bra om man ikke skal lage store plakater men det blir veldig spesielt her.

For papirbilder benyttes en HP 7820 multifunksjons skriver. HP enheten er en del nyere en Canon Scaneren og faktisk gir bedre resultat en "spesial" scanneren på papir bilder.

Negativer blir festet til klare plastlommer fra Biltema. Disse er helt klare og derfor godt egnet til oppgaven. Plastlommen blir skjært opp slik at den blir som to klare plast-ark festet samme i ryggen. Negativene blir så forsiktig festet med tape til plastlommen. når plastlommen lukkes blir negativet liggende beskyttet mellom de to plast sidene. Ved scanning blir negativet liggende direkte mot scannerens glassplate. Jeg har fått en glassmester til å skjære til en glassplate som legges oppå slik at denne holder negativet og det ene plast-arket på plass. Oppå dette kommer lys-lokket. Dette fungerer svært bra, eneste bekymring er om plastlommene fra Biltema eller vanlig tape kan skade negativene

For bearbeiding av bildene har jeg både Photoshop elements som kom med Canon scanneren og Gimp tilgjengelig. Gimp i kombinasjon med Linux har blitt mitt foretrukne verktøy for behandling av bildene etter scanning.
Cecilie L.
sparker liv i denne tråden igjen..
Hei igjen.

Det tar tid å scanne negativer.. men nå nærmer jeg meg bunken med 126mm og 110mm negativer og sparker liv i denne tråden igjen.

For å slippe å klippe ut, lime sammen og lage egne løsninger for å få scannet 126mm og 110mm negativer.. har noen tips til ferdige scannere som takler disse formatene?

Jeg har Googlet endel selv, men føler ikke jeg treffer helt på. Her ønsker jeg selvfølgelig å unngå å bruke mange tusen på en løsning for disse negativene. Det vil jo bare bli brukt denne ene gangen.

En mulig løsning jeg har funnet er dette produktet:
- forøvrig er den kun for 110mm negativer

http://www.pixmania.com/no/no/4758118/art/veho/skanner-ti...pix-review

Har noen formeninger om denne vil være bra nok? Det eneste jeg ønsker med ferdig scannede bilder er å lage en fotobok (blurp.com f.eks). Mulig min søster vil printe de ut på normalt fotopapir. Skal uansett ikke blåse de opp og justere noe veldig. Det får bli som det blir.. Så lenge kvaliteten kan bli så god som den kan bli ut fra disse type negativer..

Scanneren jeg bruker for 35mm negativer er en Canon MP990. Her fulgte det med et software, Canon MP Navigator EX, som er veldig lett å bruke. Har prøvd å klikke litt rundt for å se om jeg finner innstillinger for å kunne slå av/endre "dokumentstørrelsen" slik at om jeg legger på en remse med 126mm eller 110mm vil ikke software dele og kutte opp bildene etter 35mm størrelsen.

Kan det muligens finnes andre typer software jeg kan installere for denne printeren som lar meg scanne 126mm og 110mm?

Jeg er så blank, så blank på dette. Håper derfor på gode tips!

Mvh,
Cecilie
Dagfinn T.
+1
Automatisk Croping i Canon ScanGear
Jeg forstår Cecilies frustrasjon, det tok lang tid å få taket på dette. Kjøpte meg også etterhvert en skikkelig scanner for 35 mm men har ikke prøvd den på de mindre formatene enda, det blir vel kanskje til vinteren.

Nå ser jeg at Cecilie bruker en CanonScan flatbed. Jeg brukte også en slik til å begynne med. Jeg ble aldri helt fornøyd med de små formatene men den egnet seg ypperlig til å ta alle større formatene.

Problemstillingen blir jo den samme, Cecilie skal ned i format og jeg skulle opp. Jeg sente en mail til Canon Norge og fikk svar, ja faktisk var de så seriøse at jeg fikk en oppfølgingsmail. Her er svaret jeg fikk fra Canon på dette.

Kjære kunde,

Du kan slå av automatisk cropping lengst opp i venstre hjørne i ScanGear.
Dersom du ønsker ytterligere assistanse fra oss ber vi deg om å oppgi ditt telefonnummer.

Med vennlig hilsen,
Canon Support Centre

Jeg ser det er en annen software men det er sandynlig det er likt. Om ikke anneter jeg sikker på at Cecilie trygt kan ta kontakt med Canon så får hun god hjelp.
(Skulle bare ønske Canon ville utvilke Linux drivere til sine scannere.)

Vennlig Hilsen
Dagfinn
Ståle V.
Det må kalles god timing. Fikk i forgårs negativer (ca 24,5x71mm) tatt med lomography sitt Sprocket Rocket-kamera i posten. Du kom med innlegget akkurat tidsnok til å spare meg for et utlegg på 40, alternativt 80, dollar for VueScan-scannerprogrammet. Så takk for det.
Cecilie L.
Så fantastisk! Så snart jeg kommer meg ut av kontorstolen og hjem skal jeg se om jeg finner denne magiske knappen!

Om ikke er det altså håp hos Canon.

Hjertlig takk for kjapt svar!

Vet iallefall hva jeg blir opptatt med i helgen om jeg finner denne knappen :)

Mvh,
Cecilie
Ståle V.
Som jeg skriver så fikk jeg pga den "magiske knappen" til å scanne mine 24,5x71mm-negativer, men selvsagt så er ikke verden perfekt. I kveld så prøvde jeg også å scanne negativer i en av mine nyinnkjøpte Digitaliza-rammer fra Lomography men uten hell, "magisk knapp" eller ei. Det var altså ved bruk av Scan Gear-programmet som fulgte med scanneren. Jeg trodde jeg slapp, men må vist kjøpe VueScan likevel. Det handler da om scanning av 120-film med negativer i 6x6-format i første omgang. Søren klype også...

Har også en Digitaliza-ramme for 135-film, men har ikke prøvd å scanne med den ennå. Det som er det fine med Digitaliza-rammene er at negativet blir holdt helt flatt i ramma, i motsetning til i Canon-rammene. Det er noe mikk makk med magneter i ramma som gjør at negativet holdes helt flatt. Et første forsøksscann av et 6x6-negativ ved bruk av Vuescan viser mye bedre skarphet og farger enn jeg fikk ved bruk av Canons egne rammer som ikke holder 6x6-negativet flatt.

Filmen med (ca)24,5x71mm-negativene var tilfeldigvis HELT flat så det er derfor skarphet og farger var ok på de, men som sagt det var nødvendig å finne den magiske knappen for å få til å scanne de.

Jeg har scanneren Canon CanoScan 9000F.

Så altså: får du fortsatt problemer med å scanne negativene dine fra 110 og 126-film så må du kanskje gå veien om VueScan-programmet du også...
Cecilie L.
Jeg kom hjem, knotet litt rundt i scanner-programmet og fant også sannelig "den magiske knappen"!

Jeg har så langt lykkes i å scanne 126mm negativer. Croppet bilderemsen selv til single bilder i Photoshop. Klusser nå endel fram og tilbake med nyanser etc for å friske opp bildet litt. Men det kommer seg vel, og er også så heldig jeg jobber med designere som daglig jobber med Photoshop. Forhåpentligvis vil de på fritid kunne sette av litt tid med meg for å få de rette innstillinger for best mulig print.

I skrivende stund har jeg testet å scanne 110mm negativer. Scannet i en lang remse og croppet til single bilder i Photoshop her også. Gleden er stor nå, ettersom dette også ser nokså ok ut, før videre justeringer.

Krysser nå fingrene for at jeg ikke blir skuffet ved framkalling av disse bildene. Planen min er å lage en fotobok av utvalgte bilder. Jeg har blitt tipset om Blurb.com. Har allerede lastet ned programmet deres. La inn 2 stk prøvebilder; ett av hver 110mm og 126mm. Blurb gav advarsel på 110mm bildet om at rammen jeg hadde satt det inn i var for stor. ("Det ser bra ut på skjermen din, men vil ikke bli bra ved printing.") Blurb-programmet tok derfor automatisk justering av bildestørrelsen slik at det blir bra på print. :) Bildet ble bare 1/3 mindre i størrelse.

Eneste knotingen jeg har kommet over er å få lagt 110mm negativene rett i Canon-rammen.. De er jo så bittesmå alle veier..

Ståle, har du kommet over noen rammer for denne størrelse negativer? Har ikke gjort noe søk selv enda, så kan jo være svaret ligger rett foran meg når jeg søker i Google..

Evt får jeg finne på en lur løsning slik som Torstein har tipset om tidligere; plastlommer fra Biltema.

Jeg er evig takknemlig for alle tips og råd jeg har fått så langt i denne tråden! Enda godt det er dårlig vær i helgen slik at jeg slipper dårlig samvittighet for å sitte inne.. nå ser jeg endelig lyset i tunnelen på mitt scanne-prosjekt!

Mvh,
Cecilie
Ståle V.
Søkte litt på 110 film (ebay) og fant disse rammene. Det er til en Epson og Nikon scanner dog.Les alt nedover sidene.

http://cgi.ebay.com/EPSON-Perfection-V700-V750-film-adapt...25522d3f2e
http://cgi.ebay.com/Nikon-CoolScan-Film-Holder-110-Pocket...22f7496bf3

Jeg vil bare si at det kan hende det blir vanskelig å bli kvitt scanneren du linker til hos Pixmania etter at du har gjort scannejobben så først ville jeg prøvd litt triksing med plastikk og/eller glassplater (f.eks. glass fra en billig ramme) hvis du ikke kjøper en av rammene jeg linker til da.Prisene på rammene er rundt 400 og 460kr gratis tilsendt.

Har du stått opp nå? he he

Cecilie L.
Kjempebra tips! Absolutt verdt å investere i en slik ramme for 110mm, så vil nok jobben gå 10 ganger raskere..

Tror jeg har konkludert med at det apparatet på Pixmania ikke er noe å satse på. Tror det er en slik sak med kun et bakgrunnslys og da har jeg lest andre anmeldelser for slike, og kvaliteten blir ikke noe særlig bra.

Nå når jeg får til å scanne 126mm og 110mm på scanneren som allerede står her slår jeg meg til ro med den.

Når jeg blir ivrig går timene fort og jeg glemmer å legge meg. Heldig at det er helg sånn sett.. Fikk uansett mine 8 timer med søvn ;)

Mvh,
Cecilie
Erik B.
Er det noen av dere som vet om bildekvaliteten ved bruk av denne er ok? http://www.pixmania.com/no/no/4758118/art/veho/skanner-ti...pix-review

Jeg har en håndfull 110-negativfilmer som bør skannes før de blir til støv.
Kenneth F.
Cecilie L skrev:
Kjempebra tips! Absolutt verdt å investere i en slik ramme for 110mm, så vil nok jobben gå 10 ganger raskere..

Tror jeg har konkludert med at det apparatet på Pixmania ikke er noe å satse på. Tror det er en slik sak med kun et bakgrunnslys og da har jeg lest andre anmeldelser for slike, og kvaliteten blir ikke noe særlig bra.

Nå når jeg får til å scanne 126mm og 110mm på scanneren som allerede står her slår jeg meg til ro med den.

Når jeg blir ivrig går timene fort og jeg glemmer å legge meg. Heldig at det er helg sånn sett.. Fikk uansett mine 8 timer med søvn ;)

Mvh,
Cecilie


Dette lurer jeg og på ? Noen ?Anders F. R.
Kenneth F.: Lov meg en ting, at du ALDRI kjøper en sånn "VFS-008 Smartfix" "scanner" eller noe som likner den!

Denne "VFS-008 Smartfix"-greia, og en del liknende produkter under ulike navn, er en ubrukelig bløff! Det burde vært straffbart å selge sånt.

Jeg har en gang hatt "gleden" av å prøve en sånn som en venn av meg hadde kjøpt i et litt optimistisk øyeblikk. For det første passet den ikke sammen med hans Mac, så vi prøvde den på min PC. Og hvilken nedtur:

Enkelt beskrevet er denne "scanneren" en billig plastboks med en lyspære og et halvgammelt 5 Mpx kompaktkamera innstilt på "grønn bølge" inni. Oppløsning, fargegjengivelse, D-max, skarphet, ja kort sagt ALT av spesifikasjoner er helt "ræva", og det bærer resultatene så til de grader preg av.

Vi "scannet" (dvs. avfotograferte) noen helt enkle og greie 35 mm lysbilder med denne greia før vi ga den opp og han returnerte den. Det var kun med godviljen til hjelp vi kunne ane hva somegentlig skulle vært i skyggepartiene. Og høylysene var utbrent. Og fargene var grelle og grusomme. Osv. osv.......

Kort sagt: LIGG UNNA sånne "scannere"! Det er komplett bortkastet å bruke penger på sånt!

afr.

PS. Det heter ikke "110 mm" film og "126 mm" film, bare "110 film" og "126 film". Tallet er bare et navn, det har ikke noe med bredden å gjøre. Ta f.eks. 135-film, altså den vanligste småbildefilmen. Den er 35 mm bred og de fleste fotoapparatene som bruker den gir vanligvis 24 x 36 mm bilder. Eller 120-filmen: Den er 60 mm bred. Bre for å nevne to eksempler.
Erik B.
Men hva bør man gjøre isteden? Fotoforretningene sier de ikke kan scanne 110-film, og det finnes ingen billige og brukbare scannere til hjemmebruk. Jeg har bare noen ytterst få bilder, og ønsker ikke å bruke tusener av kroner på å kjøpe utstyr for å scanne disse. Dessuten er bildene tatt med et lekekamera jeg hadde da jeg var liten, så bildene er uansett i dårlig kvalitet, men jeg skulle gjerne tatt vare på bildene som minner...
Torgeir J.
Erik B skrev:
Men hva bør man gjøre isteden? Fotoforretningene sier de ikke kan scanne 110-film, og det finnes ingen billige og brukbare scannere til hjemmebruk. Jeg har bare noen ytterst få bilder, og ønsker ikke å bruke tusener av kroner på å kjøpe utstyr for å scanne disse. Dessuten er bildene tatt med et lekekamera jeg hadde da jeg var liten, så bildene er uansett i dårlig kvalitet, men jeg skulle gjerne tatt vare på bildene som minner...


Her er et firma i USA som scanner 110 film, antagelig er det mulig å få det gjort i Europa også hvis du leter litt på nettet.

http://www.scancafe.com/services/negative-scanning
http://www.scancafe.com/our-story

Selv om det koster litt med frakt er det nok rimeligere enn å kjøpe en god scanner. Sender man med UPS og lignende er det liten sjanse for at filmen blir borte.

Mvh