Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Geir H.
Jeg må justere eksponeringen med - 1 ev for at P programmet skal gi et riktig eksponert bilde. Hva kan årsaken til dette være? Er det en innstilling i kameraet som er feil? Jeg har kun hatt dette kameraet i drøyt en måned og er ikke helt familiær med alle innstillinger enda, og det tar vel enda noen år før jeg har kommet gjennom alt :-)
Nøkkelord: D300s
Svar på dette innlegget Sitér
  • Del på FacebookDel på Facebook
  • $textTips en venn
  • Skriv utSkriv ut
Det er skrevet 5 hovedsvar og 14 undersvar på dette innlegget:
- #1 +/-
Anne Ø.
Kan du legge ut et foto som viser oss det du mener er et typisk eksempel på overeksponert bilde?
- #2 +/-
Audun S.
Hvor bra automatikken og flerfeltsmålingen i et kamera eksponerer er motivavhengig. Ofte må det plusskompeseres, mens i andre tilfeller må det minuskompendseres.
- #3 +/-
Erik H.
Hei Geir, om det er gjennomgående overeksponering på alle bilder du tar, så høres det ut som en eller annen innstilling er feil. For å begynne et sted...:

Hva slags lysmåling bruker du? Matrix, sentrumsdominert, eller punkt?
Kjøpte du brukt? I såfall kan forrige eier ha satt en permanent pluss-eksponering i menyen, som ikke vises ellers.
Gjelder det bare når du bruker P, eller A, S også?
Geir H.
Lysmåling: matrise
Kjøpt nytt.
Har kun oppdaget dette på P programmet. A fungerer bra.
Problemstillingen forekommer når jeg tar nærbilder av blomster. Objektivet er et 16-85 mm og brennvidden er 85 mm. Når jeg tar landskapsbilder forekommer ikke problemet.

Legger ved et bilde (ikke noe å skryte av sånn motivmessig :-))
Geir H.
dette eksempelet er mer riktig - slik motivet forekommer i skogen:
Erik H.
Det første bildet du viser gir et histogram med en nesten perfekt klokkeformet kurve, så her er det ikke noe galt med kameraet eller innstillingene.

Derimot viser EXIF-informasjonen at du har brukt spot-måling...og kombinert med manuell fokus som du har her, så vil spotmålingen så vidt jeg vet være helt i sentrum av bildet.

Og i sentrum av bildet er det en mørk flekk som lysmålingen vil tolke feil. Den vil forsøke å gjøre den mørke bakgrunnen til nøytral grå. Det er helt vanlig og overhodet ikke noe feil med kameraet ditt eller lysmålingen. Det er en normal utfordring lysmålerne har, fordi kameraet ikke vet hvor mørkt det svarte skal være.

Hvis du tar bilde av en mørk katt vil du oppleve det samme, at den ser lys grå ut på bildet, og at du må minus-kompensere for å få den til å se svart ut. Det gjelder uansett om det er matrix eller spotmåling, forøvrig.

Forsøk dette, fyll søkeren med noe svart, og deretter fyll søkeren med noe som er helt hvitt, ta bilder og sammenlign. Hva opplever du? Du får nesten en lys grå vegg i begge tilfeller. Du må rett og slett hjelpe kameraet til å forstå at det svarte skal være svart, og det hvite hvitt.

Håper dette hjelper litt på vei!:)

Anne Ø.
Hvis du bruker autofokus til landskapsbilder og manuell fokus til nærbilder av blomster, og hvis lysmålingen ikke følger spotfokuspunktet men blir stående i sentrum av bildet ved manuell fokus som Erik skriver, da ser det ut som om alt fungerer som det skal hos deg.

For å få bedre eksponering på små blomster når du bruker P programmet, må du da enten:

1) Bruke autofokus slik at lysmålingen skjer i spotpunktet på motivet.

2) Hvis du bruker manuell fokus må du ha motivet i sentrum av bildet, da vil lysmålingen skje på motivet.

Det finnes veier å omgå dette på, men da begynner det å bli mer avansert.
Erik H.
Jeg skrev det kanskje litt klønete, men spotmålingen av lyset følger nok fokuspunktet i manuell fokus også. Derimot idet man bytter fra autofokus til manuell fokus, så er man kanskje ikke så opptatt av hvor fokuspunktet ligger, nettopp fordi man tenker å fokusere manuelt. Da er det lett å måle lyset på helt feil plass i forhold til det man ønsker. Fokuspunktet er nemlig fortsatt i drift, og det er mulig å få fokusbekreftelse med den grønne prikken i søkeren selv i manuell fokus.

Anne Ø.
Erik H skrev:
Jeg skrev det kanskje litt klønete, men spotmålingen av lyset følger nok fokuspunktet i manuell fokus også. Derimot idet man bytter fra autofokus til manuell fokus, så er man kanskje ikke så opptatt av hvor fokuspunktet ligger, nettopp fordi man tenker å fokusere manuelt. Da er det lett å måle lyset på helt feil plass i forhold til det man ønsker. Fokuspunktet er nemlig fortsatt i drift, og det er mulig å få fokusbekreftelse med den grønne prikken i søkeren selv i manuell fokus.



Da ble alt jeg skrev plutselig feil.

Men hvis fokuspunktet er i drift også ved manuell fokusering, da kan vel ikke spotlysmålingen ha skjedd på bakgrunnen for blomsten i dette tilfellet? Den er jo helt ute av fokus.

Da er det kanskje bare innstillingen av hvitbalansen som gjør blomsten litt vel lys. Her kan man prøve seg frem med forskjellige hvitbalanser og bruke den man synes gir best resultat.
Anne Ø.
Korrigering:

I første del av første setning i mitt forrige innlegg, skal det stå følgende:

Hvis spotlysmålingen følger fokuspunktet også ved manuell fokusering, da kan vel ikke.....osv.

Erik H.
Jo, det kan det selv om det er ute av fokus. Fordi selv om fokuspunktet er i drift, så er det ikke sikkert fotografen tenker på det og benytter seg av det til hverken lysmåling eller fokusbekreftelse. Han kan være fullt opptatt i sin egen verden med manuell fokus og komposisjon. Kameraet derimot jobber fortsatt i bakgrunnen med å gi fotografen informasjon basert på innstillingene og sine målinger, men vil ikke hindre deg i å ta bilde.

Slik som her, så tipper jeg at fokuspunktet ligger i sentrum i eksemplene, men det kan godt ligge helt til venstre for alt jeg vet. Det vil uansett gi omtrent samme resultat ettersom bakgrunnen er såpass mørk. Dermed vil lysmålingen skje på et mørkt område, og gi "overeksponering" i forhold til det han ønsker å oppnå.

Det er derfor fullt mulig å bruke spotmåling og manuell fokus for et motiv som ikke er i sentrum av bildet, men når kamera er stilt inn på spotmåling og manuell fokus, så må man være litt ekstra oppmerksom på hvor fokuspunktet ligger.
Anne Ø.
Det der skjønner jeg ingenting av, Erik. Du ser jo at fokuspunktet må ha stått på blomsten?
Erik H.
Hm, jeg tror jeg har tydeligere tanker enn jeg klarer å formulere:) Med at fokuspunktet er i drift, så mener jeg når du ser i søkeren på din D300 og du har satt kameraet i manuell fokus, så er det fortsatt ett av de 54 fokuspunktene i søkeren som er aktiv og gir deg tilbakemelding på om det er i fokus. Og det er der lysmålingen foregår, og i tillegg til det, hvis du ser nede til venstre i hjørnet, så vil kameraet gi deg fokusinformasjon basert på sine målinger fra det ene av de 54 punktene som er aktivt.

Men det betyr ikke at du legger merke til det, eller fokuserer der det aktive punktet ligger. Jeg ser også naturligvis at blomsten er i fokus, men hvilket av de 54 punktene som var aktivt i søkeren på det tidspunktet han tok bildet vet jeg ikke. Det er det jeg mistenker ligger i sentrum og ikke på blomsten.

Clear as mud:)

Et forsøk du kan gjøre er å sette en lys gjenstand på stuebordet ditt, et lite stykke foran tv'n din som er avslått. Da har du en lys gjenstand med mørk bakgrunn. Deretter slår du kameraet på manuell fokus, spotmåling og ser i søkeren din. Da skal du se at et fokuspunkt er aktivt der inne. Så setter du kameraet på P, og komponerer et bilde der den lyse gjenstanden din er omtrent 1/3 til høyre i bildet, og fokuserer så godt du kan manuelt. Deretter flytter du fokuspunktet i søkeren din fra den svarte tv-skjermen over til den lyse gjenstanden din og ser hva som skjer med eksponering og den grønne prikken nede til venstre.
Anne Ø.
Skjønner ingenting, Erik. Jeg har kun ett punkt i søkeren. Men du trenger ikke skrive mer :-)
Tomas W.
Er du sikker på at ikke bracketing er aktivert?


- #4 +/-
Magnar W. F.
I denne tråden finner du en del betraktninger rundt dette med lysmåling. "Riktig" lysmåling kan være veldig forskjellig, alt etter hvilket filformat man lagrer bildene i, og hvordan man ønsker at de ferdige bildene skal framstå:

http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=4754...offset=140

Lysmåleren gir et gjennomsnitt som skal sikre en best mulig tonefordeling fra svart til hvitt, og dette passer ikke for alle motiver. I mange tilfeller må fotografen gripe inn og korrigere eksponeringen -- uten at det dermed er noe feil med kameraet eller lysmålersystemet.

- #5 +/-
Johnny F.
Det første jeg ville gjort var å sette kamera tilbake til fabrikkinstilling. Er det fortsatt feil eksponering er verkstedet neste stopp.
Geir H.
Takker for alle svar i denne tråden.
Jeg har nå satt tilbake til fabrikkinnstillinger ved å nullstille egendefinerte innstillinger og så tatt en tur ut i skogen igjen for å prøve litt mer.

Det virker på meg som om at små blomster ala fiol eller blåveis blir lyse når det kun er en blomst med i bilde, mens om jeg tar bilde av en bukett/samling som dekker større del av søkeren blir eksponeringen riktigere. Og om jeg tar bilde av en enkeltblomst som er større enn fiol/blåveis så blir også eksponeringen ok. Lærdommen for min del er da å justere til -1 ev i de tilfeller hvor blomstene er små, så er saken biff. Tar jeg landskapsbilder eller andre bilder som ikke er av små blomster så har jeg ikke noe problemer med eksponeringen, så jeg antar at det ikke er noe feil med kameraet, hvis ingen andre her har opplevd det samme med samme type kamera og fått bekreftet at det er noe feil.

Torgeir J.
Geir H skrev:
Takker for alle svar i denne tråden.
Jeg har nå satt tilbake til fabrikkinnstillinger ved å nullstille egendefinerte innstillinger og så tatt en tur ut i skogen igjen for å prøve litt mer.

Det virker på meg som om at små blomster ala fiol eller blåveis blir lyse når det kun er en blomst med i bilde, mens om jeg tar bilde av en bukett/samling som dekker større del av søkeren blir eksponeringen riktigere. Og om jeg tar bilde av en enkeltblomst som er større enn fiol/blåveis så blir også eksponeringen ok. Lærdommen for min del er da å justere til -1 ev i de tilfeller hvor blomstene er små, så er saken biff. Tar jeg landskapsbilder eller andre bilder som ikke er av små blomster så har jeg ikke noe problemer med eksponeringen, så jeg antar at det ikke er noe feil med kameraet, hvis ingen andre her har opplevd det samme med samme type kamera og fått bekreftet at det er noe feil.



I de fleste tilfelle vil matrix måling og A eller M gi bra bilder. P bruker jeg aldri. Spotmåling kan gi store avik. -1EV ved matrix er ikke å anbefale hvis du ikke spesielt ønsker undereksponerte bilder.