Du er ikke logget inn Logg Inn Bli medlem
Fullskjerm
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Kjell Stian B.
Har i dag en fotoryggsekk fra LowePro, stor og fin og og får med meg alt hva jeg trenger, har mulighet for å feste stativ på også.

Men kunne tenkt meg en sekk som var bedre å bære på tur og hadde plass til mat, kaffe, litt klær etc. Kan få de inni Lowepro sekken også, men det må da ligge sammen... Les resten av teksten (488 tegn)
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Ragnar M.
Jeg har F-Stop Loka og er veldig godt fornøyd med den. Utmerket til dagsturer hvor en skal ha med litt mer enn bare fotoutstyr. Selv med største innmat er det plass til noe klær og ekstra stasj.

Jeg har to innmater (ICU) som jeg veksler mellom. Medium og stor (Sloped). Med stor har jeg god plass til "standard-pakkingen":
D800 m/holy trinity:
14-24 f2.8
24-70 f2.8
70-200 f2.8
+ TC2.0
+ 105mm mikro

Er faktisk på vei ut i dag og har pakket "lett" i den store ICU. Da er ikke ekstender/mikro med så jeg kunne erstattet den store med medium ICU.

Største ankepunktet er at solblender og vide objektiver kan skape trange forhold, men ikke værre enn at jeg har funnet løsninger ved å flytte rundt på veggene i innmaten.

Bærekomfort er veldig bra. Jeg var på rundtur i fjellene i Nord-Vietnam og med godt hoftebelte så var det ikke noe problemer å stabbe rundt i ulent terreng. Da hadde jeg med Medium ICU + jeg festet en snutebag i hoftebeltet slik at jeg hadde kamera utenfor sekken. Sekk ble da oppbevaring for objektiver + at kamera i snutebag kunne legges oppi sekk ved behov.

Stativ fester jeg bak og evnt på sidene på sekk med stropper. På det meste har jeg stroppet fast 3 stativ på sekken.

Da jeg bestillte for litt mer enn et år siden var det relativt lange leveringstider, men jeg er glad jeg tok meg tålmod til å vente. Bestillte også med regntrekk (burde vært med i standardleveranse). Skal etterbestille flere stropper når jeg finner noen som har dem på lager.http://tumblesky.com/
Svar Sitér Les alle svar
Kjell Stian B. - Hvorfor sloped ICU og ikke PRo eller Shallow ? Hva er egentlig forskjellen?...
Tor Einar K.
For det første så pakker jeg aldri kamera i sekken bortsett fra ved flyreiser. Kamera bæres alltid i veske på brystet da det blir for lite brukt dersom det ligger i sekken.
Annen optikk og lysutstyr pakkes i vanlig tursekk da deres bærekomfort er totalt overlegen fotosekkene. Fotosekker er for stive, tunge, lite fleksible og har dårlig ventilasjon mot ryggen.

Jeg bruker vanntette pakkposer til utstyr som ikke tåler vann. Regntrekk til å tre utenpå sekken er ubrukelig i kraftig regnvær, da renner vannet inn mellom rygg og sekk.

Noe av det viktigste er at jeg har gjort meg selv den tjenesten å slutte å bære rundt på zoomer med blender 2.8. Det er unødvendig å bære på en slik lysstyrke da man som oftest bruker blender 8 eller 11 ved fotografering av natur og landskap. Derimot er blender 2.8 ofte for lite til mennesker.
For meg fungerer det langt bedre med 16-35 og 70-200 med blender 4, supplert av lyssterk fastoptikk ved behov.
Dersom du ønsker å være forberedt på det meste er 24-120 en god zoom på D800.
Svar Sitér Les alle svar
Trygve T. - Jeg mener dette ikke er tilfellet lengre med Lowepro Rover Pro og Lowepro Photo Sport 30L....
Tor Einar K. - Sekkene du nevner har skulderremmer med dårlig polstring og myke hoftebelter som ikke evner å overfø...
Trygve T. - Da er jeg nok dårlig vant og bærer tyngre enn jeg må :) Rover Pro'en har jeg brukt på hytte-til-hyt...
Tor Einar K. - Osprey sekken jeg linket til bruker jeg svært mye til teltturer opp til 5 dager. Den har et bæresyst...
Trygve T.
Se på Lowepro Rover Pro 45L og Lowepro Photo Sport 30L.
Jeg har Rover Pro'en selv og er veldig fornøyd med den. Det er en 35L variant også, men tror nok den blir litt liten til ditt utstyr og bruk.
På Photo Sport sekkene sier ikke Lowepro noe om festing av stativ, men jeg har 200AW varianten og det går helt fint å feste et stativ på siden av den og jeg ser 30L har tilsvarende lomme og stropper. Du får nok plass til ditt utstyr i en 200AW også, men den blir veldig full med det du lister opp, bæresystemet på 30L er bedre og litt ekstra plass er jo alltids kjekt å ha....
Fordelen med Rover Pro er at det er en helt vanlig tursekk med ett stort rom når en tar ut fotoveskene, samt at veskene er praktiske til transport av utstyr når en ikke bruker sekken også. Stativfestesystemet er også bedre på Rover Pro - spesielt med store stativ.
Svar Sitér
Jens Inge R.
F-Stop sine sekker ser ut som et utmerket alternativ og jeg har hatt lyst på disse selv, men har ikke prioritert det, da jeg ikke finner det hensiktsmessig med den typen sekker annet enn til å oppbevare og frakte fotoutstyret i, sjelden eller aldri når jeg må gå langt. Eneste tilfelle måtte være hvis jeg er på en reise som er slik at jeg bare kan ha med meg en sekk, og denne må være både tursekk og reisebagasje.
Jeg må si meg enig med Tor Einar Kåsa i det meste. Det han skriver passer veldig godt med egne erfaringer. Hvis jeg på turer må stoppe og ta av meg sekken for hver gang jeg skal bruke kameraet blir det rett og slett for tungvindt og det blir mindre brukt. Derfor foretrekker jeg en løsning der jeg ikke er avhengig av å ha et rom i ryggsekken til kameraet. En snutebag/toploader hektet på ryggsekkreimene er en grei løsning for meg, frigjør plass i ryggsekken og kameraet er alltid tilgjengelig. Jeg bruker også ofte stativ, og da dropper jeg som regel også snutebagen og har kameraet montert på stativet hele tiden, synes det går fint å bære stativ og kamera i hånden også i ulendt terreng. En fordel med å ikke ha kameraet på ryggen er at man står fritt til å bruke nesten hvilken som helst sekk, ikke nødvendigvis en dedikert fotosekk.
Det eneste tilfelle der jeg foretrekker å ha kameraet i sekk er hvis jeg skal kjøre nedover på ski, da er det greit å ha kameraet ute av veien. Foretrekker da en liten sekk med sideåpning (Lowepro PhotoSport 200AW)
Lowepro PhotoSport 200AW er også min mest brukte fotosekk til lettere dagsturer til fots med lite fotoutstyr. Det er en en ganske liten sekk og har bare plass til et kamera med standardzoom hvis du skal ha kameraet i sekken. Men hvis du ikke er avhengig av å ha kameraet i sekken er det plass til både ekstra objektiv og utstyr/klær/mat. På lengre/tyngre turer foretrekker jeg som Tor Einar Kåsa å ikke bruke fotosekk i det hele tatt, men heller en skikkelig dagstursekk med et godt bæresystem og ventilasjon i ryggen (Osprey i mitt tilfelle).
Trygve Thorsen nevner både Photosport 200AW og den større Photosport 30L og jeg har begge disse så jeg kan sammenligne dem. Jeg ble desverre skuffet over Photosport 30L og synes ikke den er så god som den mindre varianten. Den har mye mer plass til utstyr, men hvis man laster den full er den ikke så behagelig å bære som sin mindre slektning, skulderreimer og hoftebelte er ikke dimensjonert for så mye vekt som det er plass til i denne sekken. 200AW er bedre i så måte bedre etter min erfaring, men er altså mindre.
Svar Sitér Les alle svar
Trygve T. - Det er i grunnen mye av samme filosofi som jeg også bruker: Photo Sport 200AW er for når jeg ønsker...
Kjell Stian B. - Ser ut som Rover pro stiller i samme "kategori" som F-stop Loka. Nå er jeg ikke ute etter en sekk ti...
Tor Einar K. - Etter å ha sett på de flotte bildene dine vil jeg komme med følgende råd: Det er ikke sekk, men l...
Bjørn J. - Her ble jeg nysgjerrig.... Har du noen eksempler på bryst-vesker du anbefaler? Og hvor mye får d...
Tor Einar K. - Jeg bruker div vesker fra Lowepro(gjerne Toploader) og en vanntett variant fra Ortlieb som heter Aqu...
Bjørn J. - Takk for gode tips. Skal sjekkes videre :-)...
Pål J.
Lowepro Photo Hatchback AW 22L er også et alternativ til ditt bruk. Den har plass til mer enn fotoutstyret, og veier lite.
Svar Sitér Les alle svar
Kjell Stian B. - Den så ikke dum ut.. Synn det ikke er skikkelig feste for stativ bak på den. En sekk i den størrelse...
Arve H.
Du kan sjekke hjemmesiden min. Har linker til diverse sekker og hva jeg foretrekker.
http://arvesfoto.wordpress.com/2012/09/29/foto-bagger-sek...va-finnes/http://arvesfoto.wordpress.com/
Svar Sitér
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Siw R.
Hei.
Jeg vurderer å kjøpe et Nikon D800 kamerahus og et Nikon 24-70mm F2.8 G AF-S ED objektiv. Jeg leser både her og andre steder at dette et veldig godt kamera og et supert objektiv og at disse passer meget godt sammen, men er det noen som har noen erfaringer med dette til portrettfotografering? D... Les resten av teksten (201 tegn)
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Trygve T.
Både kamerahus og objektiv er veldig godt og du kan fint bruke det til ditt formaål. Selv om det er mye annet som også kan brukes gjør du ikke noe direkte feil med å anskaffe dette.
Det hadde likevel vært interessant å vite hvorfor du har falt ned på akkurat denne kombinasjonen og ikke noe annet, samt hva du har i dag og hvorfor du mener det ikke er godt nok.
Jan Wilford P. - Høres ut som en Canon entusiast. "Ikke noen direkte feil, men...." Jeg har Nikon D800 og 24-7...
Siw R. - Takk for svar :)...
Trygve T. - Har kun Nikon jeg ;-) Nikon har andre kameraer også som kan hjelpe fotografen til å få gjort en god...
Siw R. - Gi meg gjerne eksempler fra Nikon-verden! :) ...
Helge . - Nikon Df, da har du et kamera som kan bruke alle objektiv som Nikon/Nikkor har produsert de sist...
Bjørn R. - Tiltredes. Nikon Df har vært mitt hovedkamera i et halvt år nå og gitt meg fotogleden tilbake. Dessu...
Helge . - Kjøpte et Nikkor-Q auto 135mm 3,5 på ebay. Det er et meget godt objektiv som blir brukt ofte. Fl...
Jan Wilford P. - Nikon Df, den blanke utgaven, er det vakreste kamera jeg har sett på mange år. Så duger det også...
Bjørn R. - Vi responderer forskjellig. Kunne ikke tenke meg den blanke "Panda" utgaven. For meg er det svart tv...
Jan Wilford P. - Vel jeg er nok litt konservativ når det gjelder utseende, svart funker også. Elsker retro utseendet ...
Frode H. - Må si jeg ble litt skeptisk når jeg hadde Df i hånden her forleden - vekten og "følelsen" av plast (...
Bjørn R. - Df duger til det mest (har et halvt års erfaring som "bevis") men håndteringen nærmest roper etter o...
Jan Wilford P. - Vet ikke om Bjørn R. har testet Nikkor AF-S 28-300mm f/3,5-5,6 ED VR2? Jeg må innrømme at det er...
Frode H. - Optikk med beskjedne ytre dimensjoner er noe som jeg foretrekker i utgangspunktet, så det passer meg...
Siw R. - Hva annet kan du anbefale da? Er veldig interessert i å vite om andre alternativer! :) Jeg har Niko...
Siw R. - Hva annet kan du anbefale da? Er veldig interessert i å vite om andre alternativer! :) Jeg har...
Jan Ottar O. - Skulle gjerne sett et bildeeksempel fra den kombinasjonen du har. At bildene ikke blir "klare" nok h...
Siw R. - Jeg har sendt deg en melding :)...
Trygve T. - Det kan være mange grunner til at bildene dine ikke blir klare nok, men det høres jo ut som du har b...
Siw R. - Takk for svar :)...
Bjørn J.
jeg har lang erfaring med dette kameraet og zoomen, utstyr som brukes profesjonellt. 24-70mm er et supet objektiv til det du skal bruke det til, et fint zoom område til portrett. D800 krever god optikk og dette er det. Jeg selv bruker mest fastoptikk. litt fordi jeg er blitt vant med det. Nikon har en proffserie med fastoptikk som er veldig bra, jeg bruker noen av dem, og kjenner endel portrettfotografer som buker disse objektivene. Dette er 24mm 1.4, 35mm 1.4, 58mm 1.4, og 85mm.1.4.
Siw R. - Takk for svar. Jeg ønsker zoom-objektiv siden jeg ikke klarer å flytte meg like kjapt som barna jeg ...
Bjørn J. - Det er nok en treningssak :) Ser du tar endel bilder som portrettfotograf og utstyret er jo viktig d...
kjetil k.
+2
Siw R skrev:
Hei.
Jeg vurderer å kjøpe et Nikon D800 kamerahus og et Nikon 24-70mm F2.8 G AF-S ED objektiv. Jeg leser både her og andre steder at dette et veldig godt kamera og et supert objektiv og at disse passer meget godt sammen, men er det noen som har noen erfaringer med dette til portrettfotografering? Det er nyfødt-, barn-, ungdom-, bryllupsfotografering f.eks.

Er dette kameraet og objektivet noe jeg fint kan bruke til mitt formål?

På forhånd takk for utfyllende svar :)Dette er faktisk noe av det råeste markedet har å tilby i dag når det gjelder speilrefleks. Et av verdens beste kamera og kanskje verdens beste normalzoom. I hvertfall ikke langt unna.

Som følge av det vil jo dette koste litt, så håper du fikk med deg prisene når du leste om det i samme slengen.

Folk har sikkert allerede nevnt at råfilene fra dette kameraet tar uhorvelig stor plass, men det er vrient å fraråde noen å gå til innkjøp av slikt utstyr. Jeg føler meg kanskje litt som en leser på et bilforum hvor noen har lest positive ting om en Porsche og lurer på om det er en bra bil ;-)

Så lenge penger ikke er et tema blir det vrient å si nei. "Jo, den bruker mye bensin men ellers er den fin".... ;-)

Men, det finnes helt sikkert enklere kamera å bruke som er vel så bra til ditt bruk. Nikon D610, Canon D6, Sony A7-serie hvor jeg personlig ville gått for A7S. Dette er råskimnene blant fullformatene som minimum koster 12-13-14 tusen "house only". Nikon og Canon er overlegen Sony når det gjelder objektiv-utvalg, men nye Sony objektiver er nok på vei.

Så er det mye mer å velge mellom hvis man kan tenke en mindre sensor. Også der har Nikon og Canon noen av de beste modellene, men blir fulgt hakk i hæl av Pentax, noen speilløse modeller fra Sony, Olympus, Fujifilm, Pamasonic. Av de speilløse modellene er det vel Olympus/Panasonic som har det beste utvalget. Alle disse merkene har toppmodeller som sannsynligvis ville gitt deg det du er ute etter, og mere til. Og det til en betydlig antall tusenlapper mindre.

Hvis man ikke allerede har veldig god oversikt over hva som finnes, er det mye å sette seg inn i.

Nikon D800, for all del, et strålende kamera, men etterhvert som du blir vel bevandret i utstyrsverden tør ikke jeg vedde på at du ikke kommer til å angre. Jeg ville gått for en D610 istedet pluss det objektivet du foreslo, Nikon af-s 24-70mm f2.8

-Strålende sensor
-Overlegen bildekvalitet
-Enkelt å betjene, brukervennlig
-Får wi-fi med kun en liten ekstradiings
-Gode iso-egenskaper
-Gode muligheter til å forhåndslagre egne innstillinger


Svar Sitér
Bård Ivar F.
Siw R skrev:

Jeg vurderer å kjøpe et Nikon D800 kamerahus og et Nikon 24-70mm F2.8 G AF-S ED objektiv. Jeg leser både her og andre steder at dette et veldig godt kamera og et supert objektiv og at disse passer meget godt sammen....


Resultatene blir enda bedre med Sigma 24-105mm F4 A DG OS HSM Nikon
Lyssterk standardzoom med stabilisator...


Lærer noe nytt hver dag... ;)
Takk til dere :)
Svar Sitér Les alle svar
Bjørn J. - Det er, ikke med særlig respekt å melde, en udokumentert og verdiløs påstand. Forøvrig er ikke ...
Bård Ivar F. - Det er, ikke med særlig respekt å melde, en udokumentert og verdiløs påstand. [/QUOTE] Det ble...
Bjørn J.
Jeg har både D800 og 24-70/2,8. Det er den kombinasjonen jeg bruker mest.De fungerer supert sammen, og vil være perfekt til bryllup og annen actionpreget portrettfotografering.

D800 er et av de DSLR-kameraene som gir best teknisk bildekvalitet, og den høye oppløsningen gjør at bildene har potensiale for svært store utskrifter i høy kvalitet. Eller du kan beskjære bilder og likevel sitte igjen med store bildefiler.

Nikkor 24-70mm/2,8 er regnet som en av de beste standardzoomene, men som alle zoomobjektiver er det en kompromisskonstruksjon - den har sine svakheter - mest synlig på 24-30mm brennvidde (fortegning og litt vignettering).

Svar Sitér Les alle svar
Frode H. - Apropos 24 mm og D800; du vet ikke tilfeldigvis om AI 24 2.8 presterer bra sammen med D800? Den fung...
Bjørn R. - Et godt eksemplar av 24/2 er å foretrekke. Jeg synes f/2.8 utgaven aldri blir helt kvitt noe vignett...
Bjørn J. - "Et godt eksemplar" er vel stikkordet her. Jeg er ikke fornøyd med min 24/2, og jeg mener du har sag...
Bjørn R. - Kjøpte min første 24/2 i 1989 som en "oppgradering" av min trofaste 24/2.8. Vraket den allerede ette...
Frode H. - Takk for svar, Bjørn! Vignetteringen kan jeg leve med (letter dette opp i etterkant - klart det e...
Bjørn R. - Fristende å sammenlikne med edle drikkevarer: godt lagret og ivaretatt blir smaken rundere, fyldiger...
Frode H. - Hehe, fikk lyst på et par edle dråper nå, Bjørn :-). Både objektiv og kamerahus fra tiår tilbake er ...
Morten K.
+1
Som andre har svart, dette er utmerket til formålet du har beskrevet! svært tett opp til formel 1 utgaven med Nikon D4s og tilsvarende Canon.

Men det er tungt og stort! om du kan klare deg med "litt" ikke dårligere men annerledes sammensatt ytelse så kan der være en mulighet å se på speilløse varianter også.. Fra FF, DX til MFT, de er lettere og ofte rimligere med god ytelse og utmerket bilde kvalitet. Det KAN gi en annen opplevelse og kreativitet!

Men som sagt du gjør ikke noe feil med D800 og 24-70/2.8 heller :-)
Svar Sitér Les alle svar
Siw R. - Her er det utrolig mange utfyllende svar og jeg skjønner fort hvor mye det er jeg ikke kan om dette....
Tomas W. - Må det være zoom? Zoom fra nikon har max lysstyrke 2.8, noe jeg ser som en stor begrensning i lit...
Siw R. - Hei. Ja, det bør være zoom, spesielt når jeg er inne i studio. Jeg står som regel på knærne for å ko...
Tor Einar K. - Jeg støtter innlegget til Thomas. Jeg har i mange år brukt samtlige zoomer med blender 2.8. Nå er d...
Bjørn J. - Enig her, de færreste portrettfotografer bruker zoom, kun faste brennvidder. Jeg regner med at tråds...
Tor Einar K. - Jeg vil normalt sette 50mm som korteste brennvidde til helfigur portrett. En 18-50 zoom blir mindre...
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Siw R.
Noen som vet om denne kombinasjonen kommer til å være knallbra til portrettfotograferingen i studio og ute? Som regel barn inne og typisk brudepar ute.

På forhånd takk for svar.
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Roger K.
+1
Til portrett, altså i den tradisjonelle betydning av ordet, så er det antagelig litt for vidvinklet objektiv til formålet. For all del, du kan få mange fine bilder med det objektivet, men kan slite litt med typisk vidvinkelfortegning når det gjelder klassiske portrett.

Kamerahuset er det ikke noe galt med, forutsatt at det teknisk sett fungerer bra.

Svar Sitér
Sven Ove T.
+1
Optikken er laget til å matche Fullformat med 24-70 F2.8. Hvis du setter Sigma 18-35mm F1.8 A DC HSM på en DX (crop sensor) vil du kunne få tilsvarene bakgrunnsuskarphet. Den har derimot begrensning på 56mm, og dermed vil en Fullformat kunne komprimere bakgrunnen mer på 70mm. Og vinne kampen om 'bokeh'.

Ville valgt 18-35 fremfor 30mm fra Sigma, men har 30mm fra før. Dersom du trenger zoom og brennvidden, har du ikke mange alternativer da dette er den eneste av sitt slag.

Forklart på en teknisk måte:
Det som er bak fokusområdet blir mer uskarpt jo større sensoren er, sett med samme blenderåpning. Altså blir 'bokeh' mer tilgjengelig dess større sensoren er. Det blir dermed lettere å fokusere riktig, da det utenfor fokus blir utydelig fortere. Dersom bokeh er av betydning, er det bedre med en brukt Fullformat og en billig 50mm F1.8 til tilsvarende beløp.

Regelen er: 24mm, 50mm, 85mm, med de tre brennviddene dekker du alt du trenger. Derfor er 24-70mm F2.8 en populær model på fullformat, for den dekker omtrent hele spekteret. 18-35 dekker derimot bare to av de, og kan komplementeres med en 85mm F1.8. Ute er det også ofte 'for lyst' til å åpne blenderen til 1.8F (for å få blåse vekk bakgrunnen). Istedet kan en zoome inn til 135mm-200mm, og komprimere bakgrunnen med rimeligere teleoptikk. Og det er her, en 85mm tilsvarer en 135mm når den er montert på en Dx model.

Du får også effekten av innsnevret fokusområde på F1.8, og det blir fort for mørt uten blitz. Spesielt med krabater i bevegelse. Og da blir det mange blider med feil fokusområde. Øker du blenderen til F2.8 mister du hele poenget med F1.8 og kan klare deg med rimeligere optikk. Og poenget med lyssterk optikk blir borte i grøten av bokeh'en, av bevegelsen i mørket.

For portrett med Dx kamera, vil jeg tippe en 85mm F1.8 er en bedre investering du kan ta med deg opp til Fullformat ved senere oppgradering. Og med en lyssterk 24mm, har du dekket det meste. 18-35 dekker området, men kan ikke brukes på Fullformat, derfor den anbefalningen. 30mm Sigmaen min er jeg veldig fornøyd med. Sammenlignet med en 50mm og 5D, er det lettere å isolere motivet på fullformaten, sett samme utsnitt som DX med 30mm Sigma og samme motiv.

Alstå tror jeg optikken ikke dekker de to behovene du har. Tele for utebilder, og vidvinkel for innebilder. Så da trenger du muligens en 85mm F1.8 og Sigma 18-35mm F1.8. Lykke til.
Svar Sitér Les alle svar
Siw R. - Takk for svar begge to. Da får jeg finne et annet objektiv som kan være aktuelt....
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Stein A.
OK. Verdens mest stilte spørsmål. :)

Jeg tenker på telezoom igjen. Har aldri fått ut finger'n.

Tipper det står mellom ny EF 70-200/4L, brukt EF 70-200/4L IS, brukt EF 70-200/2.8 (mk1) og ny Sigma 70-200 OS.

Hadde vært kjekt å kunne holde budsjettet til 6000 +/- men kjenner det frister med ... Les resten av teksten (313 tegn)
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Arild H.
Basert på tidligere egen erfaring ville jeg klart gått for en 2.8 versjon. Den veier en del, men sitter som støpt på 7D. Helt supert objektiv.

mvh Arild
Svar Sitér Les alle svar
Stein A. - Canon, altså? For en med ganske liten erfaring er det litt vrient å kunne si noe fornuftig om hva...
Arild H. - Converter 1.4x funker utmerket, 2x converter funker greit iallefall MKIII. mvh Arild...
Tom Egil A.
+1
Sigma 70-200/2,8 OS HSM skal være et optisk ganske godt objektiv etter hva jeg har lest, men jeg har ingen personlig erfaring med dette objektivet.

Et annet objektiv jeg virkelig synes du burde vurdere er Canon EF 70-200mm f/2,8L USM, altså versjonen uten IS. Den er optisk ørlite grann bedre enn Canon EF 70-200/2,8L IS USM mkl, det synes faktisk ganske godt på f/2,8, og blir litt mer fremtredende jo nærmere 200mm en kommer. Det er basert på egen brukererfaring med begge objektivene, og flere forskjellige utgaver av disse objektivene. Forskjellene minsker etterhvert som en blender ned, men noe av vitsen med en f/2,8 telezoom, er jo nettopp å kunne benytte den på f/2,8 etter min mening. Og da hadde jeg heller valgt utgaven uten IS, for å ha det beste utg.pkt. Utgaven uten IS mangler forøvrig værtettingen som samtlige av utgavene med IS har, om det skulle ha noen betydning for ditt behov.

Canon EF 70-200/2,8L USM tåler ganske godt bruk av en 1,4X telekonverter, men det er ikke i nærheten av å være en like optisk god kombinasjon som Canon EF 200/2,8L USM II og en 1,4X telekonverter.

Canon EF 70-200/4L IS USM er også meget god optisk sett, helt i fra største blenderåpning, og gjennom hele zoomomerådet. Det er også en meget god og effektiv fire-trinns bildestabilisator på dette objektiv. Halve vekta, og det kan være en virkelig lettelse om en skal benytte det over lengre tid. Men har du bruk for f/2,8, så hjelper det lite hvor lett og optisk godt dette objektivet er.

Disse Canon utgavene jeg har omtalt her, har jeg som nevnt hatt flere utgaver av selv, og det på både Canon 7D, 5D mkll og 5D mklll. Men jeg har ingen erfaringer med bruk av telekonvertere, her har jeg kun referert til tester og brukererfaringer jeg har lest på Foto.No og ellers på forskjellig nettsteder.

The-Digital-Picture.Com har meget gode og omfattende tester/omtaler av alle disse objektivene, om du ønsker å lese mer om både testresultater og hans brukererfaringer, dette er en meget god nettside.

Om du ikke har behov for zoomobjektiv, så hadde jeg definitivt sett mer på Canon EF 200/2,8L USM, den er optisk meget bra, liten og lett, sort utførelse, lynrask AF og meget skarp. Kan også brukes med en 2X telekonverter uten altfor store optiske tap. Dette og Canon EF 135/2,0L USM var to av mine mest benyttede objektiver, i den tiden jeg satset på speilreflekskamera.

Mvh Tom Egil Ahlsen.
Svar Sitér
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Knut S.
Jeg har en kjekk liten bærbar PC som har to like 128GB SSD'er. C:\OS, og D:\data

Jeg ønsker å sette inn en større SSD disk isf D:\data. Kan jeg sette inn en større disk isf D:\data, eller må begge være like store?

Takker for svar.

mvh Knut
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Alexander E.
Er de i RAID0 nå? Om de ikke er i RAID, så kan de være den størrelsen du vil.

Om de er i RAID0 nå kan du fortsette med det med forskjellig diskestørrelse, men du får ikke mer ut av det enn dobbelt av den minste disken.

Jeg vil derimot ikke anbefale RAID0 om alt du har er på de. Dør en disk mister du alt. Og med SSD i en bærbar PC vil du neppe klare å utnytte all farten du får uansett.
Svar Sitér Les alle svar
Knut S. - Takk for svar Alexander! De er i RAID0, men lagringen av viktige filer legger jeg på to andre dis...
Alexander E. - Har du forsøkt de uten RAID0? Om de er SSD, er det nok rask oppstart uansett. Da kan du f.eks. ha sy...
Runar G.
I dette tilfellet ligger da C:\ og D:\ på samme disk/array.

Du har altså ikke noen disk som kun inneholder D:\.

Diskene må ikke være like store, men maks tilgjengelig størrelse vil være avhengig av den minste disken. Så tilgjengelig plass vil uansett bli det samme.

Skal du utvide arrayet så er du nesten avhengig av å montere disse to i en stasjonær, ha to til i samme maskin. Så prøve med verktøy for kopiering av disker.
En enklere løsning er å installere operativsystemet på nytt, så kopiere over data i etterkant.

Hvis du har mye ledig plass på C:\ kan du muligens regulere størrelsen på denne partisjonen, så utvide D:\.
Svar Sitér
Egil J.
+1
Generelt vil jeg fraråde RAID med SSD. Grunnen er at man mister støtte for TRIM. TRIM er kort forklart en "protokoll" som sørger for at det blir ryddet opp i SSDen når filer slettes. RAID-kontrolleren har som regel ikke støtte for TRIM, og da vil man risikere at ytelsen på SSDen gradvis synker når man sletter filer.

Her er en artikkel som omfatter fordeler og ulemper med SSD RAID:
http://www.hardware.no/artikler/ssd-er_i_raid_0_-_del_1/98995
Svar Sitér
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Tom Egil A.
+1
Nå vil jeg forhøre meg litt med de kunnskapsrike Pentax eiere/brukere her på forumet, for som sikkert noen av dere kjenner til, så har jeg selv mest erfaring med Canon.

Saken er, min eldste datter står til konfirmasjon i førsten av Mai, og hun ønsker seg et speilreflekskamera. I utg. pkt. så øns... Les resten av teksten (1146 tegn)
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Audun S.
K-30 og K-50 er værtettet. K-500 er ikke det.
Selv bruker jeg K-30, og trives med det, solgte min K-5IIs pga høye reputgifter på bil, og skaffet senere en brukt K-30, den duger. K-50 og K-30 er så og si like. Det er WR objektiver som skal til om hun skal få full værtetting. For god service og hyggelig pris se http://www.fovi.no
Det er stabilisering kamerahuset.
En masse fargevarianter av K-50 kan velges.
Svar Sitér Les alle svar
Tom Egil A. - Takk for svar Audun, det hjalp veldig :)...
Kjartan N.
Hei

Du får k-50 for 5000,- inkl. 18-55 objektiv. Både kamera og objektiv er værbeskytta. Har selv forgjengeren og det er et kamera jeg har brukt i all slags vær. Objektiver som er værbeskyttet er WR, AW og DA*. DA* er de dyrere objektivene til Pentax. Alle kamera fra Pentax har stablisering av bildebrikka (ikke mellomformat). Utrolig kjekt da man kan bruke gamle objektiver med k og m42 fatning og stablisering.

Det billigste kamera k-500 er ikke værbeskytta.
http://www.japanphoto.no/pentax-k-50-m-18-55mm-wr#.U1QT3RihzbU

Med ekstern blits
http://www.japanphoto.no/pentax-k-50-m-18-55-wr--af200-bl...1QV5RihzbU

K5II. Dette er mye kamera for pengene. K5II er en oppdatert k-5 med AF-modulen som sitter i K-50.
http://www.fovi.no/productview/20270294/

Mvh,
Kjartan
Svar Sitér Les alle svar
Tom Egil A. - Takk for hjelpen Kjartan, det var fint å få greie på hvilke modeller av både kameraer og objektiver ...
Kjartan N. - Bare hyggelig, Tom Egil For å se bilder med k-30 med kitobjektiv. Samme sensor som k-50 og samme ...
Rune N.
Ser du får fornuftige svar her.
Fornuftig datter du har :)


Rune Nilssen
Pentaxianer- stabilized inside
Svar Sitér Les alle svar
Tom Egil A. - Ja det var hjelpsomme og gode svar Rune. Nå var det faktisk jeg som opplyste henne om Pentax da, ...
Rune N. - Vet du har et nyansert syn på kamera. K-30/K-50 med værtett kitobjektiv er snusfornuftig. Hv...
Audun S. - Gode tips om 50/1.7 og Facebookgruppa vår. :)...
Pål S. - Og vi som ikke (vil være) er på Facebook.......Pentaxforums.com Pentax gruppa på Foto.no er dau...
Rune N. - Pål, jeg var der du er nå. Jeg ville ikke på Fjasboka. Til slutt måtte jeg gi meg. Duverden s...
Pål S.
K-30 selges gunstig nå, er på vei ut men det går og kjøpe de enda. Prøv Prisjakt.no og søk opp K-30/50.

http://www.prisjakt.no/product.php?p=1270077

http://www.japanphoto.no/pentax-k-30-m-18-55-wr-002707521...1QZI16_0sk

http://www.cyberphoto.no/info.php?article=K-30&utm_so...risjakt_noPande
Diagnose: Pentaxianer (uhelbredelig)
Svar Sitér Les alle svar
Tom Egil A. - Takk for hjelpen Pål :) Flott at det er mange engasjerte Pentax brukere som svarer og gir gode ti...
Audun S. - Rød K-50 med WR til kr 4500: http://www.fovi.no/productview/20270318/...
Tom Egil A.
Takk til alle som har kommet med god hjelp og fine forslag :)

Da er jeg litt mer inne i hva som kan være noe å satse på til vår datter, så får vi se hva vi ender opp med tilslutt.

Mvh Tom Egil.
Svar Sitér Les alle svar
Rune N. - Helt til slutt: Bor du sånn noenlunde i kjøranes avstand, så ta en tur innom Fovi, eller JP. La da...
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Stian N.
Hei.
Ny på forumet, så hvis spørsmålet er stilt før beklager jeg det:)

Jeg har et Sony A37 med standard linse, er det 18-55?
Til sommeren skal jeg til Svalbard og ønsker å kunne ta bilder som man kan forstørre opp. Har sett for meg at ett panorama bilde av naturen hadde passet fint i stua.(Det ... Les resten av teksten (342 tegn)
Nøkkelord: panoramabilder - sony a37 - vidvinkel
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Magnar W. F.
+1
Du kan utmerket godt bruke objektivet som du har. Anbefaler deg å ikke bruke korteste brennvidde, men heller zooome mer mot lett vidvinkel/normalbrennvidde, og ta en serie med bilder som overlapper hverandre godt. Du kan bruke Photoshop (Photomerge), Microsoft ICE (gratis, og codec for råfiler kan lastes ned), PTGui (koster litt, best for noe viderekomne) for å sette sammen bildene til flotte panorama. For høyest mulig kvalitet plasserer du kameraet på høykant, og tar ekstra mange bilder. Dermed kan du lage panoramaer som fyller en stuevegg, med detaljer som tåler studier fra kort hold!

Tips: Bruk om mulig stativ eller annen støtte av kameraet, bruk manuell eksponering og hvitbalanse, bruk raw-format (eller jpg + raw om du ønsker jpg også), blend ned til rundt f:8 til f:11, og sørg for at hvert bilde overlapper det forrige med meget god margin.


---

Enkelt å være negativ, krevende å være konstruktiv!
Svar Sitér Les alle svar
Stian N. - Takk for svar:) Så det du egentlig sier er at jeg klarer meg med objektivet jeg har? Kanskje bare ...
Magnar W. F. - Det er min mening, ja. Nedblendet vil objektivet ditt yte omtrent på linje med dyrere og mer lysster...
Roger K. - Magnar har svart deg ut fra forutsetningen om at du skal ende opp med et panoramabilde. Innlegget ha...
Stian N. - Takk for svar. Tenker der på noe slikt som dette da? http://www.elkjop.no/product/foto-og-video/...
Rolf L. - Har selv hatt 75 -300 Om du ikke sitter å gransker bitte små detaljer på bildet i 100% visning s...
Stian N. - Noe sånt som dette da? http://www.japanphoto.no/tamron-af-18-270mm-f-35-63-di-ii-pzd-for-sony?sourc...
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Markus Kristoffer D.
Heisann!

Driver å ser på forskjellige kikkerter, og har et litt trangt budsjett for øyeblikk å må dermed holde meg under 1000kr eksl. Frakten. Ved store fordeler kan jeg kjøpe på 1199,-.

Jeg vil bruke kikkerten til å se på fugl og naturliv. Og bruker hele døgnet, ikke så veldig mye i kveldslys... Les resten av teksten (433 tegn)
Nøkkelord: foto - fugle - Kikkert - råd - takkant
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Bjørn E.
Jeg personlig synes 8x forstørrelse blir litt lite. Denne ser bedre ut, men lysstyrken blir litt liten i dårlig lys på sen kveld/natt. Har en russisk sak med samme spesifikasjoner, og den holder i massevis. Lett og passer i ei brystlomme og derfor lett å få tak i, noe som gjør at jeg bruker den ofte.

http://www.kikkert.no/111053/Nikon+Sportstar+EX+10x25+DCF
Svar Sitér
GEIR MAGNE S.
+1
Kikkert er som all annen optikk.. Det koster skal du ha noe som fungerer.. En kikkert til under 1000 kr er ikke spesiellt god optisk, og heller ikke mekanisk..de lekker ofte som en sil.. ( Jeg har hatt et utall gjennom mange års jeger og friluftsliv)Jeg vil råde deg til å legge på minst en tusenlapp og lete etter en brukt kikkert i noenlunde kvalitet . Jeg vet at nikon og leopold har noen rimelige modeller som er ok. Let gjerne på bruktsider for jegere, der finner du nok største utvalget.
Svar Sitér
Jan Inge K.
+1
Har du ikke råd til bedre så har du ikke råd til bedre, sånn er det vel med den saken! Jeg kjenner meg igjen, for jeg har ikke sjans til å følge med på utstyrsgalleien..:-) Av disse kikkertene ville jeg absolutt gått for Opticron. Dette er et merke som seiler opp som det absolutt beste i mellomklassen. Jeg kjenner ikke akkurat den modellen du henviser til, men føler meg trygg på at den er helt OK i forhold til prisen. Skal du ha toppklasse optikk i en kikkert må du nesten 10-doble prisen.. 8x-forstørrelse er ypperlig!
Svar Sitér
Henrik H.
+1
Opticron fremfor Focus'en. Har hatt den siste selv og var lite fornøyd. Jeg ville likevel ventet med kjøp og gått for Nikons 8x42 til den doble prisen. Utrolig mye for pengene! Enorm forskjell på spesielt kantskarphet. Optisk er den ikke helt på høyde med Swarovski EL og Zeiss fl, men stadig god. 8x42 gir en god kombinasjon av rolig søkerbilde, skumringsegenskaper og lav bærevekt. Har prøvd både 8,5x45 og 10x42, men konkluderte at 8x42 var den beste feltkikkerten for meg.
Svar Sitér
Bård Ivar F.
Markus Kristoffer D skrev:

Driver å ser på forskjellige kikkerter...
Jeg vil bruke kikkerten til å se på fugl og naturliv.


Lurer på litt av det samme.....
Hvor lang avstand er det mellom deg og motivet?


Lærer noe nytt hver dag..
http://nurburgring.info
Svar Sitér Les alle svar
Jan R H. - Kikkertspesialisten mener at Opticron Discovery WP PC Mg 8x50 DCF.GA er beste kikkert til under 4000...
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Gard G.
Er på utkikk etter en rimelig og bra skjerm til bilderedigering.
Kom over en Acer-skjerm på Elkjøp som ser ganske grei ut på papiret hvertfall :)

http://www.elkjop.no/product/data/pc-skjerm/ACS275HLBMII/...ifications
Nøkkelord: bilderedigering - ips - LCD skjerm - skjerm
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Gard G.
Den ser ut til å bruke samme panel som AOC i2757fh som er noen hundrelapper billigere...

http://www.prisjakt.no/product.php?p=1475826

Leser at de er ganske dårlige på video men det kan jeg leve med.
Svar Sitér
Kategori: Råd om kjøp av utstyr
Torstein G.
Jeg eier i dag et Manfrotto 441 Carbon

Dette er 2,2kilo og vel 60cm sammenslått, det blir unødig stort og tungt å reise med så jeg vil ha noe mindre lettere.
Utstyret mitt er maks 8-900gram så stativet trenger neppe å tåle mer enn et par kilo skulle jeg tro.
Vil ha det så kort som mulig og gj... Les resten av teksten (212 tegn)
 • Del på FacebookDel på Facebook
 • $textTips en venn
 • Skriv utSkriv ut
Bård Ivar F.
http://www.fotovideo.no/foto/Stativ/Ettbenstativ/Manfrott...0000039456

Lærer noe nytt hver dag... ;)
Takk til dere :)
Erland F. - bruker eneldre utgave av dette på lengre villmarksturer, det er fullt brukbart, lite og lett for tra...
Cato A.
Da kan jeg på det varmeste anbefale Velbon UT 43D II. Et meget kompakt og bra reisestativ.
Sammenslått så måler det ca. 29cm og veier ca. 1.1 kg.
Maks belastning på 3.5 kg og maks høyde er ca. 1.55m.

Bruker dette selv og er meget fornøyd.

Cato
Svar Sitér
Tor Einar K.
Jeg har reise stativ både fra Gitzo og Benro som går i håndbagasjen og er svært lette. Pris og kvalitetsfølelse er svært ulik, men begge gjør jobben. Tiden vil vise hvem som er mest holdbar.

Med så lett utstyr blir du nok fornøyd med stativ fra de fleste leverandører. Mitt råd er å kjøpe et stativ som har ground level set og hive midtsøylen.
Bård Ivar F. - Ser ut som noen leverer med ekstra kort midtsøyle....og det er vel en grei løsning?! Lærer ...
Bård Ivar F. - Eller bare noe enkelt som dette...?! Lærer noe nytt hver dag... ;) Takk til dere :) ...
Tor Einar K. - Jo kortere midtsøylen er jo bedre, da den bare gjør stativet mer ustabilt. Det beste er stativ ute...
Torstein G. - Takktakk for flere gode forslag, skal se nærmere på disse. Kommer jeg ned mot 35-40cm pakket samm...
Cato A. - netonnet har Velbon UT 43D II på lager. http://www.netonnet.no/art/foto-og-video/tilbehor/stati...
Arild H.
+1
Anbefaler dette reisestativet sterkt.
Kjøpte for snart 2 år siden og er utrolig godt fornøyd.
Stativet forhandles nå også i Norge.http://www.ebay.com/itm/SIRUI-T-1205-Tripod-with-G-10-bal...2a2ce09d62

mvh Arild
Torstein G. - Det ble til at jeg bestilte Velbon UT 43D II. Håper det går inni min Lowepro flipside sport 15 ...